Historiallinen vahinko

Oulun yliopisto on kaupungin ylimmän johdon tukemana repimässä ICT-alojen koulutus- ja tutkimustoimintonsa irti teknologiayritysten läheisyydestä. Tästä aiheutuvaa vahinkoa kauhistellaan vuosikymmentenkin kuluttua.

Mihin on kadonnut kaupungin ja yliopiston päättäjien ymmärrys? Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan siirto Linnanmaalta pelkästään vuokrasopimuksen päättymisen vuoksi ei ole järkevää koulutus- ja tutkimusstrategiaa.

Oulun kaupungin kasvu on nojannut elinkeinoelämän kehittymiseen. Keskeistä on ollut strateginen ratkaisu: teknologiakylän perustaminen vajaat 40 vuotta sitten vuonna 1982. Nykyisin siellä on yli 6000 työpaikkaa ja vuonna 2023 liki 9000 Nokian siirettyä sinne Oulun toimintonsa.

Tämän mahdollisti 1960-luvulla tehty  strateginen päätös: yliopiston kampuksen sijoittaminen  Linnanmaalle.  Teknologiakylä pystyi nousemaan naapuriin!

Pohjoiseen sopivan sisäkampuksen tavoin teknologiakylän ideana on yhteisöllinen kulttuuri, jossa eri alojen tutkijat ja yritystoimijat törmäytyvät. Oulussa tämä on ollut huikean tuloksellista.

Mutta Not-Invented-Here – kyseessä ei alunperin ole oululainen innovaatio!

Ensimmäinen näyttö yliopisto+teknologiakylä -mallin toimivuudesta on Stanfordin yliopiston viereen strategisin päätöksin synnytetty Kalifornian Piilaakso. Stanfordista  olisi tuskin tullut johtavaa yliopistoa ilman molemminsuuntaista lähivuorovaikutusta teknologiayritysten kanssa.

Onnistuneet teknologiakylät onkin perustettu yliopistojen viereen. Paitsi Tukholmassa sijaitseva Kista(*), jonka tapauksessa yliopisto siirsi toimintojaan yritysten viereen strategisena ratkaisuna hyödyntääkseen läheisyyden edut.

Oulussa yliopiston ja kaupungin johto olettavat menestyvänsä päinvastaisella strategialla. Näen historiallisen vahingon uhkaavan.

(*) Kistaan sijoittui ensin suuryrityksiä ja sitten niiden alihankkijoita. Lopulta 1987  KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) alkoi siirtämään sinne ICT- ja materiaaliteknologioiden koulutusta ja tutkimusta. Eri toimijoiden läheinen vuorovaikutus lähti tuolloin synnyttämään uusia yrityksiä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *