Armonisku tulossa?

Yliopistojen toimitilojen tarve riippuu olennaisesti niiden koulutus- ja tutkimusaloista. Kokeelliset ja teknisesti vaativat alat tarvitsevat enemmän tiloja. Vastaavasti tilojen puute voi estää noiden tarvitsemien tutkimuslaitteiden ja koejärjestelmien sijoittamisen. Humanistiset alat puolestaan tarvitsevat kirjastoa.

Oulun yliopistossa on tällä hetkellä toimitiloja henkilöstön jäsentä kohti toiseksi vähiten Suomen yliopistolaitoksessa. Tätä kompensoi Linnanmaan yhtenäinen kampusrakennus. Se on mahdollistanut tehokkaan tilojen yhteiskäytön ja mm. 5G/6G -testiverkon sijoittamisen koko kampuksen toimiessa laboratoriona.

Tampereen yliopisto, jonka toimitilat ovat Oulua uudemmat ja tulossa täällä jo ohitettuun peruskorjausvaiheeseen, suunnittelee suureen polemiikkiin johtaneita tilavähennyksiä. Mikäli ne toteutuvat väläytetyssä määrin, sen tilankäyttö tehostuu vasta Oulun yliopiston nykyiselle tasolle.

Taulukko alla perustuu yliopistojen vuoden 2020 tilinpäätöksiin. Näemme, että Oulun yliopiston varsinaisen toiminnan tuotot toimitilaneliötä kohti ovat yliopistolaitoksen toiseksi korkeimmat. Tuotoissa henkilötyövuotta kohden olemme yliopistona kuitenkin vasta seitsemäs.

Oulun yliopiston johto suunnittelee vähintään 25 000 neliön toimitilavähennystä Linnanmaan kampukselta Raksila-hankkeeseen kytkeytyen.

Ceteris paribus, tuon jälkeen olemme tuotoissa per neliö vetäneet 15% etumatkan seuraavaan yliopistoon. Mutta, ceteris paribus, tuotot henkilötyövuotta kohden eivät muutu. Minulle on arvoitus, miksi johtomme ei kiinnitä tähän huomiota.

Näkemieni suunnitelmien mukaan leikkaus kohdistuisi tieto- ja sähkötekniikan (TST), humanistiseen ja kauppatieteiden tiedekuntiin.

TST-tiedekunta on ollut yliopiston eniten ylijäämää tuottava yksikkö, joten ceteris paribus ei liene valiidi olettama. Humanistinen tiedekunta puolestaan on tunnusluvuiltaan Suomen parhaita lajissaan ja tulee kärsimään suunnitellusta kirjaston de facto alasajaosta.

Yliopiston hallitus on tekemässä strategista muutosta ajamalla oululaista ICT-tutkimusta ja -koulutusta kitumaan. Odotammeko vain armoniskua? Samoin se on menettelemässä humanistisen alan kanssa.

Ilmeisesti kauppatieteen opiskelijoiden mahdollisten työpaikat Raksilan markettien kassoina ja hyllyttäjinä katsotaan olevan riittävä kompensaatio.

Kenen asialla yliopistomme hallitus ja johto ovat?

2 kommenttia

  1. Viiltävää analyysiä! Muistan hyvin tiedekuntani ”missä mennään” -päivinä aikoinaan pitämäsi esitykset.

  2. Osoitat todellista rohkeutta tuomalla esille tällaisia seikkoja, jotka yliopiston johto on sivuuttanut!

    Minua miellyttää tässä ja muuallakin blogissasi näkyvä kovien numeroiden ja humanismin liittouma yliopistomme yhteiseksi hyväksi. Vararehtorina säännöllisesti kirjoittamissasi blogeissa näkyi myös huumorintajua, jollaisen pilkahduksen odotan näkeväni. Sen aika kuitenkin lienee hieman myöhemmin.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *