Sisäilmaongelmista

Keskiviikkona 2.2.2022 pidetyssä seminaarissa Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja kertoi sisäilmaongelmista kirjasto Pegasuksessa. Seurauksena yritin löytää Patio-intranetista aikasarjat sisäilmatutkimuksista ja niiden tuloksista.

Kyseessä ovat siis työsuojelutoimikunnan ja sen alatyöryhmien pöytäkirjat. Valitettavasti ne näyttävät liki kokonaan kadonneen intranet-uudistuksen myötä.

Jäljellä on työsuojelutoimikunnan kokouspöytäkirjat 2019 lähtien. Kokouksen 17.6.2020 pöytäkirjassa on maininta Pegasus -kirjaston kohtalaisen tuoreista sisäilmatutkimuksista:

Kokouksessa 10.6.2021 on jälleen kerran todettu alakoulun sisäilmaongelmat, joita muistan ratkotun saneerauksella 2010-luvun alkupuolella:

Valitettavasti koulun korvaaminen uudella on nyt viivästynyt vuosilla Raksila-hankkeen jaloissa. Tämä ei mitenkään voi olla koululaisten etu.

Sisäilmatyöryhmän pöytäkirjat ovat ymmärtääkseni julkisia asiakirjoja, mutta en löytänyt niitä intranetista. Niiden puuttuminen lienee pelkästään huomaamattomuutta, sillä ongelmien kätkentä olisi vakava asia eikä kenenkään etu. Työturvallisuuteen negatiivisesti vaikuttavien seikkojen salaaminen johtaa helposti – ja perustellusti – rikostutkintaan.

Sisäilmaongelmien tutkimisen perinpohjaisuudesta kertoo työsuojelutoimikunnan kokouksen 16.12.2019 pöytäkirja:

Suomen yliopistokiinteistöjen sisäilmatoimintamalli on perehtymisen arvoinen dokumentti.

3 kommenttia

 1. Tuo työsuojelutoimikunnan kokouksen pöytäkirjahan on ihan samaa luokkaa mitä Raksila-kampuksen valmistelukin. Kun on lusikalla annettu niin on vaikea kauhalla pyytää?

 2. En tiedä miten opiskelijat ovat altistuneet Linnanmaan kampuksella huonolle sisäilmalle. Sillä altistuminen huonoon sisäilmaan ei tule hetkessä, vaan se vaatii pidempiaikaista oloa tilassa. Oulun yliopisto on ollut lähes kaksi vuotta etäopetuksen varassa ja osin Linnanmaan kampus on ollut täysin suljettuna. Nytkin on etäopetus – ja etätyösuositus kampuksella. On tuotu esille, että kirjastossa olisi huono sisäilma. Tämä ei pide selvitysten, korjausten ja mittausten perusteella enää paikkaansa.
  Altistuminen Linnanmaan kampuksella huonolle sisäilmalle ei ole käytännössä ollut mahdollista korona aikana. Voidaankin kysyä, onko altistuminen tapahtunut jossain muualla, kuin Linnanmaan kampuksella, vaikka esim. opiskelijan asunnossa.
  Seuraavat pöytäkirjaotteet myös vahvistavat, että Linnanmaan kampuksella (pääkampus) ei ole ilmoitettu sisäilmaongelmia, ennen koronan alkua, eikä niitä ole tullut tietoon koronan aikana, johon olen saanut vahvistuksen yliopiston työsuojeluorganisaatiosta.

  Ote Sisäilmaohjausryhmän pöytäkirjasta 11.11.2020

  e. Opiskelijoiden asiat (OYY:n edustajan terveiset)
  · Opiskelijoilta ei ole tullut ilmoituksia. Pegasuksen tilanne on opiskelijoiden mielestä parantunut. OYY on tiedottanut opiskelijoita tekemään Pation kautta sisäilmahaittailmoituksia.

  Ote Sisäympäristöpienryhmän pöytäkirjasta 26.01.2021

  Pegasus-kirjastolla ilmastointikoneiden uusimisurakka on valmistunut, tiloissa on tehty laajat siivoustoimenpiteet. Seurantatutkimukset kuitututkimusten osalta valmistuivat 30.11.2020. Sisäilmatutkimuksen johtopäätös oli ” Tutkimuksen aikana otettujen kuitunäytteiden perusteella sisäilmassa ei liiku toimenpiderajan ylittäviä määriä mineraalivillakuituja. Otettujen näytteiden tulokset eivät aiheuta jatkotoimenpiteitä”.
  Raportti on toimitettu käyttäjille.
  Suoritetaan seurantatutkimus syksyllä, kun tilat ovat olleet käytössä noin vuoden ajan.

  Saamani tiedon mukaan myös viime syksyllä otetut sisäilmanäytteet kirjastosta ovat olleet puhtaat!

  Kun Linnanmaan kampuksella ei ole havaittu asianmukaisista selvityksistä huolimatta epäpuhtauksia tai oireita aiheuttavia olosuhteita, oireilu johtuu todennäköisesti jostain muusta syystä.

  Yliopistolaisten on myös luotettava tilojen terveellisyyteen. Tässä avoin ja ajantasainen viestintä tilojen käyttäjille on avainasemassa, jota odottaisi nimenomaan Oulun yliopiston viestinnältä!

  1. ”Ääni annettu kampuksella” voi olla ainakin osin oikeassa.

   Kosteusvaurioisessa rivitaloasunnossa asuessa altistuin homemyrkyille, mikä näkyy veritestissä. Saan oireita jo parin tunnin oleskelusta noissa olosuhteissa. Käytin viime vuonna Pegasuksen tiloja gradua tehdessäni ilman oireita. En ole muuallakaan Linnanmaalla huomannut oireiden ilmestymistä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *