Viestinnän vääristymiä (2)

Oulun yliopiston väittämät leviävät myöskin valtakunnan mediassa. Helsingin Sanomissa 1.3.2022 ilmestyneessä artikkelissa toistetaan muuttavat toiminnot ja todetaan yliopiston ilmoittamana tietona seuraavaa:

Yliopiston johdon väittämä on erikoisella tavalla harhaanjohtava ja paljastava. Se on tyhjentämässä vuosina 2000 ja 2004 valmistuneen tietotalon, päärakennuksen vuodelta 1998 sekä 1986 käyttöönotetun kirjaston. Raksilan rakennukseen olisi tulossa ”kirjaton kirjasto” ja yliopiston johto on havitellut vapaakappaleoikeudesta luopumista. Sitä vastoin 1970-luvulla rakennetuista tiloista ei juuri luovuttaisi.

Vastoin yliopiston johdon väittämiä Linnanmaan kampus on liki kokonaan peruskorjattu ja alunperin rakennettu 100 vuoden käyttöä tavoitellen.

Voimme edelleenkin odottaa Raksila-hankkeen todellisen motiivin paljastumista.

2 kommenttia

  1. Olenkin ihmetellyt, miksi hallitus ei ole kiinnittänyt huomiota rehtorin väittämien ristiriitaisuuksiin? Miksi yliopisto on luopumassa uusimmista ja tilatehokkuudeltaan parhaista rakennuksistaan?

    Ehkä on turhaa maksaa vuokraa Saalastinsalin neliöistä, jos kaikki isot kokoontumiset menevät tulevaisuudessa nettiin? Mutta silloin ei kannata investoida konferenssikeskukseen ja hotellien rakentaminen tähän kaupunkiin on hukkainvestointi.

  2. Pistää tietysti miettimään, että mikä se paras tulevaisuuden kampus Linnanmaalla oikein olisikaan? Tiivistää varmaan pitää ennemmin tai myöhemmin ja peruskorjauksen sijaan purkaminen ja uuden rakentaminenkin voi olla järkevää. Hallinto panttaa toki lukuja, joten järkevä keskustelu asiasta on vähän hankalaa.

    Sen verran olen ymmärtänyt, että nykyisen Ympäristötietotalon vuokrat ovat aika paljon kovemmat kuin alkuperäisen Tietotalon, josta syystä se on nyt ulkopuolisten toimijoiden käytössä. Käyttöarvossa ei juurikaan eroja ole. Norssi tarvitsee uudisrakennuksen pian, siitä ei taida mihinkään päästä. Vanhan puolen käytävätilat kai pitäisi peruskorjata (joka tapauksessa, jos kerta jäävät käyttöön), suojelu rajoittaa mitä vanhalle puolelle voi edes tehdä. Arkkitehtien uudet tilat vaikuttavat kyllä ihan hyviltä (toimivuudesta tietävät itse parhaiten).

    Kirjattoman kirjaston sijaan voisi nykyisen korvata tulevaisuuden täyden palvelun vapaakappalekirjastolla, johon kaikkien arvostamia Tellus-henkisiä tiloja kylkeen. Samaan rakennukseen niitä hallinnon suosimia ei-henkilökohtaisia työpisteitä henkilökunnalle ja samalla puretaan vanhaa pois ja tiivistetään. Voisi toimia?

    Tietotalo on tosiaan tällä hetkellä halpa ja hyvä (seuraavat parikymmentä vuotta), niin todella omituiselta siitä luopuminen tuntuu.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *