Saan lukijoiltani usein toiveita seikoista, jotka he haluaisivat tuotavan esille. Edellytän aina luotettavaa dokumenttia. Annan nyt eräästä sellaisesta esimerkin.
Helmikuun lopulla 2022 yliopistomme hallituksen eräs jäsen kertoi julkisella Facebook-palstalla seuraavaa:
Kyseinen Facebook-kommentti on dokumentti. Se on luotettava osoitus hallituksen jäsenen kannasta, sillä se on hänen itse kertomansa.
Nostan sen esille, sillä soitin kyseiselle hallituksen jäsenelle viime syksynä 10.11.2021 tiedustellakseni, miten hallitus on käsitellyt TST-tiedekunnan kahdeksan tutkimusyksikön johtajan 5.5.2021 kirjettä. Hallituksen puheenjohtaja kun oli 29.10.2021 antanut pelkän vastaanottokuittauksen. Se löytyy aiemmasta blogiartikkelista Yhä syvempää myötähäpeää.
En voi väittää 22 minuutin keskusteluamme erityisen antoisaksi varsinaisen asiani osalta. Kuulin ihan muista seikoista. Hallituksen jäsenen julkinen Facebook-kommentti on niistä riittävä valaisu.
Hidasälyisenä jäin vasta nyt pohtimaan, miten yliopiston hallituksen jäsenyyden voi mieltää poliittiseksi mandaatiksi? Onko se asianmukainen positio tukea nuorten suojattipoliitikkojen uria?
Oulun demarit ovat lopettaneet jo Pohjan Prikaatin, Oulun yliopiston Rakennustekniikan osaston ja nyt ovat tuhoamassa Oulun yliopiston Raksilan kampushömpällä!
Oppitunti on nyt saatu kantapään kautta ja se on syytä muistaa: entisiä poliitikkoja ei ole pidä valita yliopiston hallitukseen. Heillä voi olla muu agenda kuin yliopiston edun ajaminen.
Hallituksen nykyisen varapuheenjohtajan toimintaa hallituksessa on ollut todella surullista
seurata. Arveltiin/toivottiin että erityisesti hän olisi ollut
kiinnostunut muovaamaan käsityksensä vuorovaikutuksessa
yliopistolaisten kanssa. Toisin kävi. On pohjanoteeraus mennä
hallitukseen ajamaan omaa ja puolueensa agendaa, ja samalla ohittaa
tutkimuksen kannalta elintärkeät kysymykset. Miksi ylipäätään valita
yliopiston ulkopuolisia jäseniä hallitukseen kun lopputulos on tämä.
Oletan, että kolleegion uudessa toimikunnassa tullaan miettimään
mitkä ovat minimiedellytykset hallituksessa toimimiselle.
Yliopistolain mukaan vähintään 40% hallituksen jäsenistä on oltava yliopistoyhteisön ulkopuolisia.
Tarkastelen yliopistomme johtamista ja hallituksen roolia neljässä seuraavassa blogiartikkelissani.
Yliopistolaisena olen äärimmäisen pettynyt demarien toimintaan yliopiston hallituksessa. Raivoni yli menee vain häpeäni siitä, että olen kahdesti erehtynyt äänestämään Jaakonsaarta.
Nuorena poliitikon alkuna voi tietenkin olla houkuttelevaa asettua valtaapitävien ajamien asioiden taakse oman etunsa vuoksi kriittisen ajattelun sijasta. Esimerkiksi näin https://www.oulu.fi/fi/heiskanen-ja-ollikainen-keskustakampus-askel-kohti-tulevaisuutta
Omasta ajattelusta ei palkittane esimerkiksi työpaikalla Eduskunnassa tai yliopiston hallinnossa.
Olin jo luullut nähneeni yliopiston hallituksen alennustilan pohjanoteerauksen, mutta taas mentiin alaspäin. Tämä on sietämätöntä!