Management vs. leadership

Suomessa on perinteisesti uhattu sokaista taaksepäin katsovat: ”sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistaa”. Tämän sananlaskun modernimpi muotoilu lienee ”management by perkele”. Kyky ratkaisujen uudelleenarviointiin on kuitenkin todellisen johtajuuden tunnusmerkkejä.

Yliopistomme hallituksen 2021 tekemä erikoinen strateginen valinta on kirjoitettu hallituksen kokouspöytäkirjaan 21.10.2021 asiakohtaan 5: ”rehtori päättää yliopiston sisäisestä rahanjaosta”.

Tuon päätöksen seurausta ei ole julkistettu. Pöytäkirjojen perusteella siihen ei hallituksessakaan jälkikäteen palattu.

Rehtorilla ja puheenjohtajalla on hallituksen työjärjestyksen mukaan ollut yksinoikeus tuoda asiat hallituksen esityslistalle. Heillä on ollut oikeus päättää, mitä saa muistaa ja käsitellä. He ovat päättäneet olla palaamatta asiaan.

Edellisestä blogiartikkelistani voi päätellä yliopistomme olevan joutumassa muutosneuvotteluiden kierteeseen. Ensimmäisenä sarjassa on lääketieteellinen tiedekunta.

Onko tämä seurausta hallituksen kokouksessa 21.10.2021 tekemästä päätöksestä ”rehtori päättää yliopiston sisäisestä rahanjaosta”? Kykeneekö yliopistomme hallitus edes muutosneuvotteluista päättäessään arvioimaan uudelleen aiempia ratkaisujaan?

Yliopiston hallituksen pöytäkirjassa 23.8.2022 (*) on asiakohdassa 5 sama edellä mainittu ”rehtori päättää yliopiston sisäisestä rahanjaosta”. Kyseessä ymmärtääkseni oli keskustelu- eikä varsinainen päätösasia.

(*) vaihdettu linkki esityslistasta pöytäkirjaksi sen ilmestymisen jälkeen

6 kommenttia

  1. Minusta uusimmassa yliopiston hallituksen pöytäkirjassa on (vähintään rivien välissä) luettavissa, että Ollin excelit alkavat vähitellen purra yliopiston hallitukseenkin.

  2. Onko muissa yliopistoissa annettu rehtorille oikeus päättää budjetista? Vaivaako Oulun yliopiston hallitusta vauhtisokeus?

    Tässä on saatettu rikkoa hallituksen velvollisuutta huolellisuuteen. Onko se selvittänyt eri budjettivaihtoehtoja? Onko se tehnyt kirjatut entä-jos-riskianalyysit tuosta päätöksestä? Onko mistään?

    Pitäisi tehdä vain päätöksiä, jotka jälkikäteisissä tarkasteluissa osoittavat hyvää harkintaa. Onko yliopiston hallitus harkinnut mitään?

    Tähän asti jokaisessa organisaatiossa, jossa olen ollut työntekijänä, toimitusjohtajana, hallituksen jäsenenä tai hallituksen puheenjohtajana, hallitus on päättänyt budjetista. Yhdistyksissä se on saattanut olla vuosikokouskin.

    Oulun yliopistosta valmistuneena tekee kipeää seurata tätä alennustilaa.

  3. Jos yliopiston hallitus delegoi sille kuuluvan tehtävän, niin vapautuuko se silloin vastuusta? Arkijärjen mukaan se on edelleenkin vastuussa, mutta miten tulkinta menee yliopistolain mukaan?

    1. Juristi osaisi tulkita rivien välitkin, mutta yliopistolain 14§ määrittää hallituksen tehtäviksi mm.
      1) päättää yliopiston toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista, strategiasta ja ohjauksen periaatteista;
      2) päättää yliopiston toiminta- ja taloussuunnitelmasta sekä talousarviosta ja laatia tilinpäätös;
      3) vastata yliopiston varallisuuden hoidosta ja käytöstä, jollei hallitus ole siirtänyt toimivaltaa rehtorille;

      Nähdäkseni kohdissa 1) ja 2) hallitukselle ei ole sallittu päätösten delegointia, mitä päätös antaa päättäminen rehtorille kovasti vaikuttaa. Kohdassa 3) delegointi on selvästi sallittu.

      1. Pöytäkirjojen mukaan yliopiston hallitus on hyväksynyt budjetin 16.12.2021. Siinä lienee mukana rehtorin tekemä sisäinen rahanjako. Siis kyseessä on silloin ollut hallituksen päätös.

  4. Yliopiston hallituksen kokouksessa on havaittavissa ryhdistäytymistä: ”Kokouksessa tehty puheenjohtajan päätösesitys: Puheenjohtaja esitti, että hallitus päättää siirtää tämän asian käsittelyn seuraavaan erikseen pidettävään uuteen kokoukseen tarkempaa asiaan perehtymistä varten.”
    Onhan se ihan positiivista, että ainakin puheenjohtaja haluaa perehtyä tarkemmin talousasioihin. Tästä luonnollisesti on pitkä matka siihen, että kaikki hallituksen jäsenet ymmärtävät (Oulun) yliopiston talouden logiikan kokonaisuudessaan. Onhan siellä esim sellainen kummajainen kuin tiedekunnan tase (”Vuonna 2023 alijäämää ei ole
    mahdollista rahoittaa tiedekunnan taseesta”). En ole vielä nähnyt yhtään tiedekunnan tilinpäätöstä tuloslaskelmineen ja taseineen.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *