UniOGS:in vaikutus?

Yliopistomme tutkijakoulu käynnistyi 2012 oltuaan valmistelussa vuoden 2010 lopusta lähtien. Nyt reilut 10 vuotta myöhemmin on hyvä hetki katsoa sen vaikutuksiin tilastojen pohjalta.

Nuorensiko UniOGS väittelyikää? Seuraava taulukko näyttää 30-vuotiaana ja nuorempana, 31-35-vuotiaina ja 36-vuotiaina ja vanhempina väitelleiden osuudet.

Muissa yliopistoissa Oulun yliopiston aloilla väitelleiden ikäosuudet ovat seuraavassa taulukossa. Kiintoisasti sekä Oulussa että muualla väittelijöiden mediaani-ikä on pysynyt 34-35 vuodessa. Tämän havainnon pohjalta valitsinkin taulukoiden ikäjaottelun.

Mutta näkyykö UniOGS:in käynnistyminen jossakin? Jos jossain, niin ehkä vuodessa 2012?

Mutta onko jotain vastaavaa nähtävissä muissa yliopistoissa?

Johtopäätös: Suomen yliopistolaitos ei vaikuta onnistuneen väittelyiän pudottamisessa. Eikä oma yliopistomme ole tuossa pärjännyt muita paremmin.

10 kommenttia

  1. Kiitos käsitykseni vahvistamisesta. En ole voinut olla kokonaan väärässä.
    UniOGS on omassa tiedekunnassani piilottanut esitarkastajien ja vastaväittäjien nimeämiset. Tässä on moraalikadon ja mainevahinkojen vaara.
    Aikoinaan pohjaesitys keskusteltiin laitosneuvostossa ja lopullinen esitys vietiin tiedekuntaneuvostoon. Kaikki näkyi noiden elinten pöytäkirjoista.

  2. Ottamatta kantaa Ollin varsinaiseen pointtiin (hieman soimaa nimittäin omaatuontoani) toteampa vain, että tohtoriopintojen siirtäminen osittain pois tiedekunnasta oli huono päätös. Yliopiston perusyksikköjä ovat tiedekunnat, joissa tehdään määritetyn alan tiedettä ja annetaan siihen perustuvaa opetusta (kandi-, maisteri- ja tohtritasoilla). Olennaista on tieteellisen ja tekemisen laadun varmentaminen ja siihen tiedekunta on oikea paikka – aivan kuten Professori N.N. kuvaa.

  3. Nyt yliopiston johto pyytää intranetissa lausuntoja johtosääntömuutoksista. Tarpeellinen lisämuutos olisi siirtää tohtorintutkinnot takaisin tiedekuntien haltuun. Tiedekuntahallitukset saisivat siitä asiallisen tehtävän.

  4. Viime vuoden jälkipuoliskolla julkaisit tutkintoennusteita. Onko niitä kohta tulossa tälle vuodelle?

    1. Valmistujia ryöppyää eniten touko- ja kesäkuussa. Vapun jälkeen extra-vipusen datasta saanee kohtalaisen koko vuoden saldon ennusteen ja juhannuksen jälkeen vielä paremman.

      Olen enemmän kiinnostunut alkuvaiheen opiskelijoiden edistymisestä. Tuo data on kunnolla tiedossa vasta syyskuun alussa. Yliopistomme omista järjestelmistä emme tietoa saa.

      Takavuosina erityisesti yliopiston hallituksen elinkeinoelämästä valitut jäsenet olivat kiinnostuneita trendeistä ja vertaisryhmistä: siis olemmeko parantamassa vai taantumassa ja miten vertaudumme muihin yliopistoihin. Nykyisen, eikä edellisenkään hallituksemme pöytäkirjoissa ole näyttöä tuollaisista strategisista kiinnostuksista.

  5. Olisin väitellyt ainakin kolme kuukautta aiemmin ilman Uniogsin esteratoja.

  6. Sain tänään UniOGSilta sähköpostia, jonka mukaan väitöstutkimusten ohjaukseen lisätään byrokratiaa nykyisten seurantaryhmien rinnalle.

    Nostan kaksi seikkaa:
    1. Unifin suositus koskee ohjaussopimusta, jollainen on jo tohtoritutkinto-oikeutta haettaessa allekirjoittu tutkimusyksikön palkanmaksusitoumus.
    2. Asiasta päättänyt koulutusrehtori ei tietääkseni ole ohjannut ainuttakaan väitöskirjaa.

    Sähköpostin sisältä on seuraava:
    ”Ohjaussuunnitelma osaksi tohtoriopinto-oikeushakemusta
    Tutkijakoulussa otetaan käyttöön ohjaussuunnitelma, jonka tarkoitus on edistää väitöskirjatutkijan ja ohjaajien yhteistyötä, ennaltaehkäistä ongelmia ja selkeyttää työnjakoa. Väitöskirjatutkija, pääohjaaja ja muut ohjaajat sopivat ohjaussuunnitelmassa yhdessä ohjausjärjestelyistä ja väitöstutkimusprosessista. Koulutusrehtorin päätöksen mukaan hakijan ja ohjaajien yhdessä laatima ohjaussuunnitelma lisätään tohtoriopinto-oikeushakemuksen liitteisiin 1.7.2023 aukeavasta opiskelijahausta lähtien.

    Ohjaussuunnitelma laaditaan ennen opiskeluoikeuden hakemista ja sitä päivitetään tohtorikoulutuksen edetessä. Huomaathan siis ottaa ohjaussuunnitelman käyttöön uusia ohjattavia rekrytoitaessa. Suosittelemme lämpimästi hyödyntämään ohjaussuunnitelmaa myös jo käynnissä olevissa ohjaussuhteissa. Ohjaussuunnitelma on väitöskirjatutkijan ja ohjaajien välinen työkalu ja se toimitetaan tutkijakoululle vain osana opinto-oikeushakemusta.

    Ohjaussuunnitelma perustuu Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ja Suomen yliopistot UNIFI ry:n suositukseen ”Tutkimuseettisiä näkökohtia väitöskirjan ohjaus- ja tarkastusprosessiin”.”

    1. Mitenköhän väitöskirjojen ohjaus on tähän asti onnistunut ilman tuollaista suunnitelmaa, varmaan ihan hirveän huonosti? Ilman kyseistä suunnitelmaa ylimpään tutkintoon tohtoriksi kouluttautuva henkilö on täysin hukassa ja ei pysty hahmottamaan seuraavia askelia jo nykyisistä UniOGSin papereista tai kysymään ohjaajalta tilanteen vaatiessa? Ehkä tässä tosiaan näkyy tuo vararehtorin väitösohjauskokemuksen puute.

    2. UniOGS:n käskytyksestä ovat usean kommentteja jättäneen käämit palaneet. Ymmärrän syyt, mutta en julkaise henkilöihin käyviä kommentteja.

      Oikea viestintäkohde ovat omat dekaaninne ja viime kädessä yliopiston hallitus. Napisemalla lähikollegoille ette muuta mitään.

      Omalta osaltani ihmettelen UniOGS:n johdon huonoa harkintaa. Jos jokin on mielestänne rikki, niin onko byrokratian kasvattaminen oikea keino sen korjaamiseen?

  7. OKM on lyhentämässä tohtorikoulutuksen kolmivuotiseksi. Kuvaan sopii, että opinto-oikeuden myöntöperusteeksi tulee vaaditun suunnitelman kolmivuotisuus.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.