Aivan loogista?

Elokuun lopussa 30.8.2023 kollegio tapasi hallituksen ja rehtorin vapaan keskustelun merkeissä. Keskeinen teema oli strategiatyö.

Oman tiedekuntani johtoryhmä sai asiasta sisäisen briiffauksen hieman aiemmin. Sen antamaa käsitystä hallituksen ja rehtorin tapaaminen vahvisti: tiedekunnat voivat vapaasti laatia omat strategiansa ja ne ovat vastuussa niiden toteuttamisesta. Yliopiston strategia on tiedekuntien strategioiden kooste.

Toisaalta tiedekuntani johtoryhmälle esitetyissä slaideissa on kohta, jonka merkitys ei valitettavasti täysin aukene ainakaan minulle. En myöskään löydä yliopiston hallituksen pöytäkirjoista vuodelta 2023 kirjausta, jossa näin olisi linjattu:

Tulkitsenkin, että olennaisin muutos on tiedekuntien strategiavastuun kasvu, vaikka mikään muu ei muuttuisikaan. Tosin tällekään en löydä vahvistusta hallituksen vuoden 2023 pöytäkirjoista.

Strategian toteuttaminen edellyttää liki aina organisaation rakenteen muuttamista sen mukaiseksi. Tavoiteltu kehittyminen kun muutoin tapaa hävitä organisaatiolle. Kollegio onkin loppukeväällä 2023 esittänyt johtosäännön muuttamista mm. siten, että tiedekuntien sisäisestä organisoitumisesta päättävät ne itse:

Tällä hetkellä rehtori päättää tiedekuntien organisoitumisen tutkimusyksiköiksi. Tiedekuntahallitus puolestaan ei nykyisen johtosäännön mukaan päätä yhtään mistään:

Koska uuden strategian on tarkoitus olla valmis joulukuussa 2023 ja hallituksen hyväksyttävänä tammikuussa 2024, niin johtosääntöuudistuksella on tätä vasten kiire. Alunperin uuden johtosäännön piti tulla voimaan 1.6.2023. Kiire näyttää kuitenkin loppuneen, sillä asiaa ei ole tuotu hallituksen esityslistalle.

Hallituksen useasti keväällä 2023 käsittelemä palkitsemisohjelma saattaa tarvita harkintaa tulevaa strategiaa ja johtosääntöä vasten. Tällainen seikka on esimerkiksi rehtorin tulospalkkioiden perustelu tiedekuntien vastuulla olevan strategian toteuttamisesta:

Looginen järjestys olisi ensin johtosäännön muutos tuomaan tiedekunnille organisoitumisvapaus. Sitten tiedekunnat voisivat laatia omat strategiansa liikkumavapautensa tietäen.

5 kommenttia

 1. Jälleen mielenkiintoinen avaus Ollilta – se on kyllä aivan loogista. Kiitos siitä.
  Usein on lainattu Alfred Chandlerin määritelmää (Strategy and structure, 1962, The Visible Hand: The Managerial Revolution in American Business, 1977) “Structure follows Strategy.” Tähän on matkan varrella esitetty myös kriittisiä kommentteja mutta arvelisin ajatuksen edelleen olevan ’voittavalla puolella’. Oma strategisen johtamisen opetus on perustunut tähän ajatukseen.
  Strateginen johtaminen on joka tapauksessa valintoja ja päätöksentekoa, joiden avulla organisaatio pyrkii pärjäämään paremmin kuin ilman strategiaa. Yliopiston tapauksessa tämä on varsin haasteellista. Olli hyvin kuvaa johtosäännön tuomat ongelmat strategisen johtamisen toteuttamiseen.
  Toinen haaste tulee organisaation kyvykkyydestä ylipäätään toteuttaa strategiaa. Eräässä Oulun yliopiston väitöskirjassa todetaan mm: ”johtajat asettavat kyllä haastavia strategisia tavoitteita, mutta eivät riittävästi johda organisaation kyvykkyyttä niiden saavuttamiseksi. Organisaation kyvykkyyden tulee kehittyä organisaation strategisten tavoitteiden tasolle, jotta strategiset tavoitteet toteutuvat”. …. ” Toteutumattoman strategian ratkaisuna ei välttämättä ole uuden strategian määrittäminen, vaan organisaation kyvykkyyden ja strategisten tavoitteiden välisen kuilun arviointi ja strategisten kyvykkyyksien kehittäminen.”
  Jäädänpä seuraamaan, miten yliopiston johto etenee asioissa.

 2. Pekalta jälleen erinomainen tiivistelmä. Ikävä todeta, että yliopistomme strateginen kehittyminen näyttää rajoittuvan tulospalkkiostrategioihin. Useimmat ovatkin ymmärtäneet, miksi strategiauusintaa tehdään juuri nyt tulenpalavalla kiireellä.

 3. Mitä Olli odotat johtosääntöuudistukselta? Kollegion tekemät muutosesitykset ovat johdonmukaisia ja erittäin hyvin perusteltuja. Niistä yhdenkin tyrmääminen näyttäisi keskisormea yliopistoväelle.

  Lyön kahvikupista vetoa, että johtosääntöä ei nähdä hallituksessa ennen vuoden vaihtumista ja jos nähdään, niin se ajoitetaan astumaan voimaan vasta rehtorin valinnan jälkeen.

  1. Tietysti odotan kollegion esittämien muutosten menevän sellaisinaan johtosääntöön.

   Mutta mikähän voisi olla peruste olla tuomatta johtosääntöä hallituksen käsiteltäväksi? Jätän spekulaatiot sikseen. Nimittäin sen muuttamiseen velvoittaa valtioneuvoston oikeuskanslerin ratkaisu OKV/2933/10/2021, joka viettää 1-vuotissynttäreitään 4.10.2023.

   Saat tarjota kupin Mon Chou:ssa.

   Kollegon johtosääntölausunto löytyy kokonaisuudessaan tämän blogiartikkelin lopusta https://www.silven.fi/index.php/2023/05/16/kollegion-johtosaantolausunto/
   Tiedekuntien lausuntojen tiivistys on täällä: https://www.silven.fi/index.php/2023/05/23/tiedekuntien-johtosaantolausunnot/

   1. Eipä viime vuoden 15.6. kollegion päätökseen äänin16-5 ole tainnut tulla hallitukselta palautetta?

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *