Yliopisto tuuliajolla (1)

Minkä tahansa organisaation johtaminen, oli kyse sitten moottoripyöräjengistä, yrityksestä tai yliopistosta, edellyttää faktoja. Sellaisten pohjalta voidaan luoda strategiset toimenpiteet tavoitella samanaikaista tuloksen parantamista ja toiminnan tehostamista.

Yliopiston johdon suunnitteluinstrumenttina on siis tieto ja toimeenpanotyökaluna budjetti, jonka kautta toiminta resurssoidaan. Aikajänteet ovat pitkiä. Kanditutkinnon nimellinen suoritusaika on on kolme vuotta, maisterit pitäisi tuottaa viidessä, lääkärit kuudessa ja tohtorit neljässä. Noiden minimien päälle on lisättävä vielä neljä vuotta opetus-ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoitusmalliviivettä ns. täyden korvauksen kerryttämiseksi.

Tämä hitaus on sekä siunaus että kirous. Aloittavien opiskelijoiden kohdalla tehty opintoja hidastanut resurssointivirhe ei näy ensin missään, mutta kostautuu OKM-rahoituksessa vuosia myöhemmin. Vastaavasti mitään pikakorjauksia ei ole olemassa, jolloin sopeuttaminen talouden realiteetteihin saattaa tarkoittaa yt-menettelyä. Yliopiston johdon odottaisikin seuraavan esim. opintojen etenemisiä ja pohjaavan talousennusteensa ja resurssiallokaationsa tiedon varaan.

Alla olevassa kuvassa on Oulun yliopiston ja muun yliopistolaitoksen kandidaattitutkinnon suorittaneiden verrattuna 4.5 vuotta aiemmin opintonsa aloittaneiden määriin keskiarvotettuna 3 vuoden ikkunalla. Vertailu ei ole henkilöidenttinen, mikä selittää vuosien 2017 ja 2018 hivenen 100%:n yli menevät saannot. Huolestuttavaa on Oulun yliopiston viimeaikainen alamäki, jolle yksityiskohtaisempien opintosuoritustilastojen puuttuessa en pysty esittämään välitöntä selitystä. Meillä oli kaikki eväät pysyvästi saavuttaa 90% saantotaso aloittaneista!

Mikä vaikuttava seikka on muuttunut? Tietääkö johtomme? Miksi se ei ole reagoinut?

Oulun yliopisto tekee neljän vuoden välein tulossopimuksen OKM:n kanssa. Sopimuksessa luvataan sopimuskaudeksi mm. tietty keskimääräinen tutkintomäärä. Hallituksen viime vuosien pöytäkirjoissa en kuitenkaan näe sille esitetyn tavoitteiden kulloistakin toteutumisastetta.

Seuraavassa taulukossa on verrattu kandintutkinnon sisältävien koulutusten sisäänotot, suoritettut kandintutkinnot ja OKM:n kanssa sovitut tavoitteet. Kaudella 2013-16 tavoitetasosta jäätiin 2%, mutta kaudella 2017-2020 jo 8%.

Vuosina 2022-2024 kandintutkintoja pitäisi tulla joka vuosi liki 1800. Muutoin yliopistomme ei pääse pääse lupaamaansa kauden 2021-2024 keskimääräiseen 1600 kanditutkinnon tavoitteeseen. Nykymenolla tulos ei pysty nousemaan kuin hivenen yli 1300 kandiin.

Onko johdollamme jotain salaista tietoa, jonka perusteella kanditavoitetta ei voi pitää tuulesta temmattuna?

4 kommenttia

 1. Eilen joku viisas televisiossa kuvaili Venäjän strategiaa Ukrainan sodassa suunnilleen niin, ettei sitä oikeastaan ole, vaan on ainoastaan taktiikka ja sitten on ikuisuus.
  Siitäkö lienee tässä kysymys?

 2. En ole yllättynyt. Rehtori on vähentänyt tiedekuntien toimintamäärärahoja ja pahentanut hankehumppaa entisestäänkin. Koulutus on jäänyt paitsioon samaan aikaan kun muuttokikkailulla kuvitellaan parannettavan yliopiston houkuttelevuutta.

 3. Oulun yliopisto on ennenkin syyllistynyt huijaamaan asettamalla suuremmat tutkintotavoitteet, kuin mitä on tulossa oleva toteutuma. Silloinen rahanjakomalli suosi huijausta, koska sitä ei oltu sanktioitu. Rahat pois kuleksimasta menetelmää ei ole siis unohdettu.

  Toiseksi, eikö se rehtori kertonut aloittavansa yt-neuvottelut, jos ei saa Raksilan kampusta. Tämä ”lupaus” oli kerrottu eräässä kampuksen lobbaus tilaisuudessa.

 4. Yliopistoja on pääomitettu yksityisin lahjoituksin ja valtion vastinrahalla. Pääoman tuottoja on ollut tarkoitus käyttää toiminnan kehittämiseen; oletettavasti toimenpiteisiin, joilla edistetään OKM:n kanssa sovittujen tavoitteiden saavuttamista.
  Viimeisten kymmenen vuoden aikana Oulun Yliopisto on tehnyt noin 100 M€ ylijäämää, pääosin sijoitustuotoilla. Tästä voisi päätellä, että toimintaa ei ole kehitetty ainakaan siinä määrin kuin olisi ollut mahdollista, vaan on kerätty sotakassaa.
  Keskikustannuksella 100 M on 2000 henkilötyövuotta. Minkähän verran tuosta olisi voinut käyttää vaikkapa kandiopintojen edistämiseen?

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *