Blogivieras: Jukka Jokisaari

Emeritusprofessori Jukka Jokisaari tarkastelee seuraavassa faktoja.


Yliopistojen kansainvälinen arvostus ja näkyvyys. Mikä merkitys yliopiston kampuksen sijainnilla on?

Oulun yliopiston (OY) hallinto haluaa rakennuttaa uuden kampuksen Raksilaan lähelle kaupungin keskustaa. Tätä perustellaan mm. sillä, että sen myötä yliopiston näkyvyys lisääntyisi, opiskelijat hakeutuisivat innokkaammin Ouluun ja toisivat väriä kaupungin elämään. Mistä yliopiston arvostus ja tutkijoiden ja opiskelijoiden houkuttavuus kumpuaa? Onko kampuksen sijainti keskeinen houkutin vai ratkaisevatko jotkin muut tekijät?

Maailmalla julkaistaan vuosittain useita yliopistojen arviointilistoja. Tällaisia ovat esimerkiksi: (1) Academic Ranking of World Universities (ns. Shanghain lista), (2) Times Higher Education World University Rankings, (3) QS World University Rankings, ja (4) Webometrics Ranking of World Universities.

Arviointikriteerit vaihtelevat jonkin verran. Keskeisiä ovat kuitenkin opetuksen ja tutkimuksen laatu, tutkimuksen saavuttama kansainvälinen maine (mukaan lukien Nobel- ja Fields-palkinnot), julkaisujen saamat viittaukset, innovaatiot, tutkijoiden ja opettajien määrän suhde opiskelijoiden määrään, jne. Nobel-palkinnot jaetaan saavutuksista fysiikan, kemian ja lääketieteen alalla. Lisäksi on perustettu kirjallisuuden, rauhan ja taloustieteen palkinto. Fields-palkinto puolestaan annetaan merkittävästä saavutuksesta matematiikassa.

Yhdessäkään arvioinnissa ei ole parametrinä yliopiston sijainti suhteessa kaupungin keskustaan.

Riippumatta hieman poikkeavista kriteereistä, samat yliopistot kuitenkin nousevat kärkeen: Harvard, Stanford, Cambridge, Oxford, Princeton, Massachusetts Institute of Technology (MIT), California Institute of Technology (CalTech), jne.

Oulun yliopiston sijoitukset uusimmissa arvioinneissa ovat (suluissa on arvioinnin ykkönen, Nobel-palkintojen määrä): (1) 301–400 (Harvard, 45), (2) 251-300 (CalTech, 39), (3) 408 (MIT, 85), (4) 413 (Harvard, 45).

Vuonna 2010 OY sijoittui Shanghain listalla Suomen yliopistojen joukossa sijoille 2-3 yhdessä Turun yliopiston (TY) kanssa. Ensimmäisenä oli Helsingin yliopisto (HY), joka on Suomen yliopistojen ykkönen vuodesta toiseen. Vielä vuonna 2015 OY oli sijoilla 2-3. Tämän jälkeen sijoitus alkoi pudota: vuonna 2016 OY oli sijoilla 3-5, samoin vuonna 2017, vuonna 2018 sijoitus oli 5, 2019 2-4, vuonna 2020 sijoitus oli 4-6 ja vuonna 2021 4.

Oulun yliopisto on siis vuoden 2015 jälkeen menettänyt asemiaan Suomen yliopistojen joukossa. Lienee selvää, että tilanne paranee vain huomattavilla panostuksilla korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten parantamiseen ja kansainvälisten huippututkijoiden rekrytointiin. Kampuksen vaihtaminen ei taida olla ratkaisu.

Jukka Jokisaari

2 kommenttia

  1. Jukka kirjoittaa asiaa! Rehtorimme ajama muutto on ns. sijaistekemistä tutkimukseen ja koulutukseen keskittymisen sijaan. Valitettavasti ei liene tahoa, joka kykenisi laittamaan poikki tämän ilveilyn.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.