Kumileimasin? (2)

Pelkillä kokousjäsenillä yliopiston hallitus on yliopistolain mukainen korkein päättävä elin vain teoriassa, sillä sen päätökset tapahtuvat esittelystä. Toisin sanoen hallitus käsittelee rehtorin listalle tuomat asiat. Epäilykseni on, että ilman sen syvempää tarkastelua.

Ilman aktiivisia asioihin taustoiltaan perehtyviä jäseniä hallituksesta tulee helposti ylimpään johtoon sokeasti luottava kumileimasin. Yliopiston hallitus hyväksyy johtosäännötkin rehtorin esittelystä. Tämä sinänsä on yliopistolain mukaista ja edellyttää hallituksen jäseniltä perehtymistä päätökseensä.

Oulun yliopistossa on johtosäännöllä ja hallituksen työjärjestyksellä annettu rehtorille käytännössä yksinvalta. Johtosääntömuutoksin (tai pelkin ”ohjeistuksinkin” nykyisen johtosäännön mahdollistamana) rehtori voisi määrätä myös yliopistokollegion esittelijät ja hallituksen ulkoisten jäsenten valintaperiaatteet.

Ylin johtomme voisi manipuloida jopa hallituksen sisäisten jäsenten valintaa vaalijohtosäännön muutoksella. On ikävä spekuloida tuollaisella, mutta hallituksesta meni läpi rehtorin kausirajoitteet poistanut 1.1.2016 voimaan tullut nykyinen johtosääntökin. Kaikki tällainenkin on yliopistolain mukaista yliopiston itsehallintoa.

Ainakin minun mielestäni yliopistolaki kaipaa muutosta: johtosääntöjen hyväksymiset olisi siirrettävä kollegiolle. Nyt kollegio vaikuttaa niihin vain hallituksen jäsenten valinnoilla ja silloinkin vain jos ylin johto haluaa esittää muutoksia. Voisiko noin tapahtua kollegion ponsiesityksen seurauksena? Oulun yliopistossa?

Joidenkin yritysten yhtiöjärjestyksessä hallituksen puheenjohtajan valitsee yhtiökokous. Vastaavan menettelyn mahdollistaminen yliopistoissa lain muutoksella voisi olla toivottavaa.

Kollegion toimintamahdollisuudet voidaan toistaiseksi varmistaa ainoastaan ylimmästä johdosta riippumattomien hallituksen jäsenten enemmistöllä. Yliopistoyhteisön ja kollegion on siksi syytä olla erittäin tarkkoja vaaleissa ja valinnoissa.

Kumileimasimen aika on toivottavasti edes joskus ohi.

7 kommenttia

 1. Katsoin johtosääntöä ja oman tulkintani mukaan havaintosi rehtorin vallasta kollegioon pitää paikkansa. Eihän noin voi olla! Eivätkö hallituksen jäsenet aikoinaan lukeneet johtosääntöä, kun sen hyväksyivät? Ehdotankin kollegiolle, että se ryhtyy johtosääntömuutoksia vaatimalla mittaamaan hallituksen luottamusta.

 2. Hyväksyikö hallitus aikoinaan nykyisen johtosäännön sellaisena kuin se esitettiin? En löydä enää vuoden 2015 ja 2016 pöytäkirjoja netistä. Voisin tietenkin pyytää ne kirjaamosta, mutta tieto tuosta menisi johdolle.

   1. Jos vertaus sallitaan: tuo vuoden 2015 pöytäkirja näyttäytyy nyt seitsemän vuotta myöhemmin kuin Venäjän joukkojen keskitys Ukrainan rajalle.

 3. Kyseinen pöytäkirja löytyy myös tämän blogiartikkelin viittaamasta aiemmasta artikkelista. Klikkaa yllä alleviivattua sanaa ”johtosäännöllä”.

  1. Tuon Ollin viittaaman aiemman blogin kommenteissa on nimimerkin ”Asiaa seurannut” analyysi. Kannattaa lukea! Kommentoija taitaa olla juristi.

 4. Pöytäkirjaa 10 / 2021 korjailtiin näköjään jälkikäteen (26.4). Muutos on seuraava:

  ”Todettiin, että hallituksen jäsen Petri Lehenkari esitti toiveenaan, että tuleva hallitus kävisi läpi Oulun yliopiston
  johtosäännön” vaihtui muotoon

  ”Hallituksen jäsen Petri Lehenkari nosti esille, että yliopiston johtosääntöä pitäisi päivittää. Osa hallituksen jäsenistä
  kannatti ehdotusta. Päätettiin, että edellä mainittu nosto viedään seuraavalle hallitukselle tiedoksi ja se tarvittaessa ottaa
  asian esille”

  Tilintarkastaja on kenties keskustellut hyvästä hallintotavasta?

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *