Tutkintorahoitus 2024

Yliopistomme OKM-rahoitusosuus tutkintotuloksesta vuodelle 2024 on laskettavissa ns. tutkintopisteiden perusteella. Tuossa laskennassa 19% OKM:n rahoituksesta jaetaan ylempien ja 11% alempien korkeakoulututkintojen ns. tutkintopisteiden perusteella. Pisteet per tutkinto riippuvat alasta ja tavoiteajassa valmistumiset kertovat ne 1.5:llä ja 12 kuukauden sisällä tavoiteajan jälkeen 1.3:lla.

Seuraavassa taulukossa vertaillaan kandintutkintojen tutkintopistekertymiä tuloskausilla 2019-21 ja 2020-2022. Osuuden 1%-yksikkö on noin 1.8M€ (oletan OKM:n jakaneen yliopistoille rahoitusmallilla n. 1600M€).

Hienoa! Yliopistomme on kandintutkinnoilla parantanut! OKM:n rahoitusraamilla peräti n. 600 000 € verran. Valitettavasti tulos on saavutettu korkeahkolla opintojen keskeytys%:lla.

Alapainotettu tutkintopistekertymämme on n. 0.1%-yksikköä yli tutkinto-osuutemme. Ikävästi tuo ero voi olla kuroutumassa umpeen.

Ylempien korkeakoulututkintojenkin kohdalla olemme parantaneet noin 300 000 €:n verran. Kaikkiaan olemme parantaneet tutkinnoista vuodelle 2024 odotettavaa rahoitusta liki miljoona euroa. Tässä vertailussa 1%-yksikkö on n. 3M€

Kuitenkin voimakkaimmin ovat kasvaneet lääketieteen koulutusten tutkintomäärät. Siksi seuraava taulukko tarkastelee kaikkien muiden alojen tutkintopistekertymien muutosta: näemme pudotuksen. Osuutemme kasvu yllä onkin kertynyt lääketieteen tutkinnoista. Se peittää muiden alojen takapakkia 600 000 € verran.

Siis lääkis poislukien rahoitusosuusmuutos ”alemmat+ylemmät korkeakoulututkinnot = plus-miinus-nolla…”.

Ylemmät korkeakoulututkinnot syntyvät yliopistossamme muita useammin määräajassa. Siksi alapainotettu tutkintopistekertymämme yllä olevan taulukon aloilla (siis muut kuin lääketiede) on n. 0.3%-yksikön verran tutkinto-osuuttamme korkeampi. OKM-rahoituksena tuo on karkeasti 800 000 €.

Hyvä noin, mutta sisäänottojen kasvaminen ja opintojen nopeutuminen yliopistoissa on kytkee rahoitusmuutokset yhä enemmän tutkintomääriin. Yliopistossamme olisikin perusteltua pohtia, mihin ja miten kohdennettuna esimerkiksi 100 000 €:n ”pieninvestointi” tehokkaimmin parantaisi tutkintosaantoa?

Valitettavasti takaisinmaksuaika alkuvaiheen opintoihin panostettuna on kandintutkintojen tutkintosaantojen mahdollisen parantumisen kautta vähintään 5 vuotta. Tuo on rehtorikauden mitta.

Silti olisi syytä selvittää: mikä kapeikkomme kipeimmin kaipaa avartamista? Onko se koulutuksessa? Jos tietoa ei ole, niin ehkä kannattaisi kysyä omaopettajilta, hankkia dataa, analysoida ja sitten toimia. Uusi syksy ja uudet opiskelijat saapuvat pian.

1 kommentti

  1. UOulu share of BA/BSc admissions in Finland during 2017-2019 was 8.9%, while the share of BA/BSc degrees during 2020-2022 was 8.2%. These are easy to calculate with data in Vipunen. So the graduation rate was 8% below the Finnish mean.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *