Oulun yliopiston hallituksen kokouksen 26.2.2025 pöytäkirjassa on merkitty muihin asioihin tiedustelu OKM:n arktisuuteen osoittaman rahoituksen kohdentamisesta:

Kyse on tämän 300 000 € strategisen erän käytöstä:

Tulosneuvottelut on käynyt edellinen rehtori. OKM-sopimuksen allekirjoittaja on nykyinen rehtori. Uskallan päätellä, että kohdennuksessa on kyse University of Arcticin kanssa tehdystä sopimuksesta (luettavissa tämän artikkelin lopussa) . Sen mukaan Oulun yliopiston edellinen rehtori toimii tuon verkoston Executive Vice Presidenttinä. Olen käsitellyt asiaa viime viikon blogiartikkelissa Arctic University of Oulu.
Sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa läsnä ollut nykyinen rehtori siis ilmoitti palaavansa hallituksen jäsenen kysymykseen ”selvitettyään asiaa tarkemmin”. University of Arcticin sopimuksen allekirjoittaneiden Oulun yliopiston hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan mahdollisia tarkennuslupauksia ei ole merkitty pöytäkirjaan.
Ehkä kokouksen 25.3.2025 pöytäkirjassa on kyseisen kohdennuksen selitys. Esityslistassa sitä ei vielä ollut. Toivottavasti asia ei hautaudu.
Hallituksen jäsenen kysymys paljastaa, ettei hän tiennyt OKM:n myöntämän ko. strategisen rahoituksen käyttösuunnitelmasta. Ketkä tiesivät? Hallitus on kuitenkin syksyllä 2024 valtuuttanut rehtorin ja hallituksen puheenjohtajan allekirjoittamaan tulossopimuksen OKM:n kanssa (pöytäkirja 9.10.2024). Hallituksen kysymysten aika olisi tietenkin ollut tuolloin.

Toisaalta pöytäkirjoista ei näe, että strategiasta vastaavalle yliopiston hallitukselle olisi 2023-2024 etukäteen esitetty OKM-sopimuksen tavoitteet ja siinä yksittäisinä riveinä mainitut strategiset toimenpideohjelmat. Kokouksessa 9.10.2024, OKM-sopimus hyväksyttiin.
Käyttösuunnitelma tuon 300 000 €:n osalta olisi ehkä tullut ilmi, jos hallitus olisi jossakin kokouksessaan valtuuttanut puheenjohtajiston allekirjoittamaan sopimuksen University of Arcticin kanssa. Päättelenkin, että kysymyksen tehnyt hallituksen jäsen ei ollut saanut tietää tuon sopimuksen sisältöä.
Allekirjoittaneet puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat epäilemättä tienneet sopimuksen sisällön. Samoin ovat tienneet silloinen rehtori ja allekirjoitustilaisuudessa ollut nykyinen rehtori, tuolloin yhteistyön vararehtori.
University of Arctic lienee toiminut hyvässä uskossa olettaen allekirjoittajilla olevan sopimusoikeuden. Toisaalta Oulun yliopiston silloinen rehtori oli tuolloin ja on tätä kirjoitettaessa (1.4.2025 asti) University of Arcticin hallituksen jäsen. Kuinka todennäköistä on, että hän ei tuntenut oman yliopistonsa toimivaltuuspäätöstä?

Valitettavasti taidamme todistaa yliopistomme ylimmän johdon toimintakulttuuria. Miksi rehtorin ja hallituksen puheenjohtajiston tietämien vastausten sijaan ”selvitetään asiaa”? Lukuisten muiden lailla odotan selityksiä, joiden kiinnostavuus kasvaa jokaisen versionsa myötä.
Oulun yliopiston ja University of Arcticin välinen sopimus
Blogin kommenttien automaattinen hyväksyntä on keskeytetty ”vakiokommentoijiltakin”. Asialliset kommentit hyväksytään ehdittäessä.
Jos seuraavassa pöytäkirjassa ei ole tyhjentävää selontekoa, niin ehtisikö joku yliopiston viestintäyksiköstä kiireiltään haastattelemaan rehtori Maanista, hallituksen puheenjohtaja Ayubia ja varapuheenjohtaja Huomoa? Aiheina voisivat aurinkoisen kevätsään lisäksi olla yliopiston sopimusten allekirjoittamisoikeudet ja arktisen strategiarahoituksen käyttö. He kaikki ovat selityksen velkaa. Toivon Ayubin ja Huomon tippuvan listalta, kun kollegio valitsee yliopiston ulkopuolisia hallituksen jäseniä.
Arvoisa tutkiva journalisti, emeritusprofessori Olli Silvén, suostuisitteko pyydettäessä yliopiston viestinnän haastatteluun?
Väljästi Arthur C. Clarkea siteeraten: kun vanhempi professori sanoo jonkin olevan mahdollista, hän on todennäköisesti oikeassa. Toisaalta jos hän sanoo jotakin mahdottomaksi, niin hän voi olla väärässä.
’Selvitettyään asiaa tarkemmin’? Rehellisyyttä ja vilpittömyyttä odotan.
Tuntuvat olevan harvinaisia hyveitä. Näinköhän tämä jo heijastelee yhteishaun tuloksiin ja yliopiston maineeseen, hakijamäärät kehittyvät merkittävästi verrokki yliopistoja huonommin.