Johto vs. johdettavat

Oulun yliopiston johdon markkinoima Raksilan rakennushanke, joka jakaisi yliopiston kolmelle kampukselle, ei näytä henkilökunnalle ja opiskelijoille pidettyjen tilaisuuksien perusteella olevan ”laajalti kannatettu”. Tästä huolimatta ylioppilaskunnan hallitus laati lausunnon, josta sanomalehti Kaleva otsikoi seuraavasti 28.1.2022:

Lausunnon ja artikkelin lukija huomaa helposti Kalevan uutisoinnin pohjautuvan varsin ”liberaaliin tulkintaan” ylioppilaskunnan hallituksen kannasta.

Seuraavissa kuvissa on luonnontieteellisen (LuTK), teknillisen (TTK) ja tieto- ja sähkötekniikan tiedekuntien (TSTK) tilaisuuksissa viikolla 24-28.1.2022 tehtyjen Mentimeter-kyselyiden yhteenvedot. Julkaisen nämä tulokset vastoin yliopiston kieltoa, sillä ne on jo aiemmin tuotu esille usean muun kanavan kautta.

Luonnontieteellinen tiedekunta
Teknillinen tiedekunta
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta

Huomio kiinnittyy tulosten lisäksi erityisesti LuTK:n ja myöhempien TTK:n ja TSKT:n kyselyiden ensimmäiseen kohtaan. LuTK:n kohdalla ”Panostetaan mieluummin Linnanmaahan”, mutta TTK:n ja TSTK:n väelle esitettiinkin vastattavaksi ”On tärkeää panostaa Linnanmaahan”.

Pidän tällaista kysymyksen muutosta eettisesti arveluttavana. Nyt siitä vastaa yliopiston ylin johto.

Kommentoin muutosta yliopiston hallituksen jäsenelle professori Tiina Kinnuselle. Hän totesi: ”Kieli tuottaa todellisuutta – on syytä miettiä, miksi yksi vaihtoehto on uudelleen muotoiltu”.

Sanomalehti Kalevassa 28.1.2022 julkaistussa mielipidekirjoituksessa Ronja Salonen,  biologian ainejärjestö Syntaksis ry:n koulutuspoliittinen ministeri, tiivisti opiskelijoiden kannan:

Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan kiltojen yli 350 vastanneen opiskelijan kyselyn tuloksia alle. Ensimmäiseksi ulkopuolisten ko. alan usein kapeakatseisiksi mieltämien opiskelijoiden opiskelijoiden kannanotto kampusten poikkitieteellisyyteen:

Samojen opiskelijoiden kanta Oulun yliopiston kirjaston vapaakappaleoikeuden säilyttämiseen on myös selvä. Muuttosuunnitelmat uhkaavat tätä humanistisille tieteille tärkeää toimintoa.

Lopuksi TSTK:n opiskelijoiden kanta kampuksen sijaintikysymykseen:

TSTK:n kiltojen tiedote on lukemisen arvoinen dokumentti:

4 kommenttia

 1. TST opiskelijoiden tiedote eri mediohin, katsotaan kuka on nopein julkaisemaan. Veikkaan Yleä, sillä Kaleva on rehtorin äänitorvi!

  1. Tiedote on lähetetty lukuisille medioille. Saa nähdä kuka julkaisee sen ekana.

 2. Oliko noissa keskustelutilaisuuksien tuloksissa jokin julkaisukieltokin? Hups vaan, itseltäni ainakin lipsahtivat tulokset heti jakoon. Tieto tahtoo kulkea vapaana..

 3. Tuohon TSTK:n keskustelutilaisuuteen liittyen 27.1.2022 jäin pohtimaan mutamaa tilapalvelupäällikkö Haverisen esittämiä kalvoa.

  1) Tilakustannuskalvossa sanottiin että kustannukset sisältävät vuokran, sähkön, siivouksen, turvalisuuden, kasvien ylläpidon, myrkyllisen jätteet, käyttäjäkohtaiset muutokset ja poistot, muutot, kalusteet ja laitteet, postin ja autot. Lisäksi käytävät, aulat, opetustilat, ravintolat ja ei allokodut tilat lasketaan myös yksikkökustannuksiin. Eli tässähän puhutaan ihan eri asioista kuin pelkästään vuokrasta. Laskeeko siis yliopisto nuo kaikki tilakustannuksiin joita vuokrina meille esitetään? Entä onko Raksila kampuksen esitetty vuokra 20 €/m2/kk vain vuokra (ja mikä vuokra, vain opetus- ja tutkimustilat?) vai sisältäen nuo kaikki yllämainitut asiat myös?

  2) Toinen kalvo mikä kiinnitti huomion oli vuokratilojen ja vuokran yhteissumman kehityksestä kolmessa eri tapauksessa A – nykyiset tilat ilman peruskorjausta ja parannuksia B – nykyiset tilat peruskorjattuna ja paranneltuina C- keskustakampus + Linnamaa jossa osa tiloista on irtisanottu ja tarvittavat muutostyöt tehty. Näytettyjen käyrien mukaan vuokrat tapauksessa A ja C kasvaisi lineaarisesti 2018 vuodesta lähtien noin 0,8 M€/vuosi, mihin tämä perustuu? Vuonna 2018 vuokrat oli 27,7 M€ ja 2019 28,2 M€ (eli +0.5 M€ vuodessa) etsin myös vuoden 2020 vuosiraporttia mistä voisi katsoa onko vuokrien trendi muuttunut, mutta ylläri ylläri eihän sitä löytynyt.

  Retorinen kysymys: miten uuden kampuksen tekeminen onnistuisi yliopiston johdolta jos se ei ole onnistunut yhteistyössä SYK:n ja yliopiston käyttäjien kanssa yhteistyössä (kuten SYK raportissa mainitaan)?

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *