Mistä data ja ymmärrys?

Yliopistomme ICT-palveluissa työskentelee puhelinluettelon mukaan yli 100 henkilöä. Ymmärrykseni mukaan heidän työpanostensa suuntaamisen päättää sekä tuon yksikön että yliopiston ylin johto. Primääristi tietenkin jälkimmäinen taho. Ainakin jossain roolissa on strategia ja yliopistopolitiikka -yksikkö, jossa puhelinluettelon mukaan työskentelee 32 henkilöä.

Noista resursseista huolimatta koulutuksen analytiikkatarpeita ei yliopistossamme ole priorisoitu strategisena seikkana. Raportointiportaali kertoo tämän seuraavasti:

Todellakin:

Siis mitään ei ole tapahtunut lokakuun 2021 jälkeen. Työpanokset on käytetty johonkin muuhun. Koulutuksen data on kiistatta katsottu toisarvoiseksi.

Toinen asia on, että tarjolla olevat vanhentuneet raportitkin kertovat ainoastaan keskiarvoista mm. unohtaen kapeikkojen tunnistukselle ja kehitystoimille olennaiset jakaumatiedot. Tuollaisen erittäin hyödyllisen tiedon kätkennän syitä voi pohtia.

Jopa OKM vaikuttaa asiantuntevammalta. Nimittäin tässä blogissa Oulun yliopiston koulutukseen ja tutkimukseen liittyvän datan osalta olen joutunut nojaamaan OKM:n Vipuseen. Valitettavasti sen tiedoista suurin osa päivittyy kuukausia vuodenvaihteiden jälkeen. Lisäksi tutkinto-ohjelmakohtaisia opintojen edistymistietoja sen palveluista on vaikea haarukoida.

Tietenkään millään tiedolla ei ole merkitystä, jos se ei mitenkään vaikuta yliopistomme johdon toimintaan.

5 kommenttia

 1. Otetaanpa aikaa tästä päivästä tuon jäädytyksen korjautumiseen.

 2. Jälleen Ollilta huolestuttava havainto yliopistomme toimimattomuudesta. Olen satunnaisesti seurannut IMS -järjestelmässä tapahtuvaa prosessien kuvauksen kehittymistä/kehittämistä ja olen kyllä ihmetellyt. Siellä todetaan ihan oikein, että ’Koulutus’ on Luokassa ’Ydinprosessit’ ja edelleen, että prosessi on ’Suoritus’ -tilassa. (Ei tarkoita siis samaa, kun yritys laitetaan suoritustilaan). Paljon muuta tietoa sitten ei olekaan. Esimerkiksi noi Ollin kaipaamat ’Mittarit’ on ihan blanko
  Hyväksyntämerkintä on: Sarenius, Vesa-Matti 22.9.2021 13:13.

  Hieman ristiriitaista on yliopiston viestintä, kun laatuasioissa https://www.oulu.fi/fi/yliopisto/laatutyo todetaan esim: ”Oulun yliopiston laatutyö perustuu toimintajärjestelmään, joka tuottaa luotettavaa tietoa ja takaa vaikuttavuuden, tuloksellisuuden ja sujuvuuden tutkimuksessa, koulutuksessa sekä yhteiskunnallisessa toiminnassa yliopiston strategian mukaisesti”

  1. Ei ole kenellekään yllätys, että ns. laatutyö ei Oulun yliopistossa kestä lähempää tarkastelua. Sitä on harjoitettu vain silmänlumeeksi. Häpeän omaa pientä osallistumistani tuohon harhautukseen.

   Johdon sitoutuminen puuttuu, todellisia takaisinkytkentöjä palautteesta ja datasta ei ole ja mitään strategiaa ei noudateta. Rehtorin purjehdusharrastuksiin hyvin sopii tuuliajolla olo.

 3. Erittäin tärkeä pointti on jakaumatiedon puuttuminen. (Liki) jokainen yliopistolainen tietää, että mm. opiskeluun liittyvät jakaumat ovat vinoja ja niissä tapaa olla kaksi huippua. Kun tuota ei ole huomioitu raporteissa, niin moite niiden vanhenemisesta on mielestäni toissijainen.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *