Emeritusprofessori Heikki Salo on elokuun lopussa käyttänyt aikaa Oulun yliopistoyhteisön hyväksi yliopiston kirjaamossa tehden kynällä ja paperilla muistiinpanonsa kärkihakijoiden hakemuksista. Muuta ei jostakin syystä sallittu. Sanomalehti Kaleva lienee kuitenkin saanut hakemukset.
Heikki Salo on jakanut tietonsa useammalle taholle. Saatteessaan hän huomauttaa muistiinpanojensa koskevan ainoastaan akateemisia ansioita ja niitäkin valikoiden. Esimerkiksi Hakijan 1 hakemuksessa listataan erilaisia johtotehtäviä VTT:ssä, joita Salo ei ole kirjannut, kuten ei myöskään täydellistä julkaisuluetteloa. Hakijoiden 3 ja etenkin 2 kohdalla Salon muistiinpanot eivät listaa lukuisia luottamustehtäviä, joista monet liittyvät akateemiseen ja akateemisten instituutioiden yhteistoimintaan.
Eräs Salon taltioimat tiedot laillani saanut yllätti minut toimittamalla ChatGPT:llä teettämänsä niiden kuratoimattoman analyysin. Jälleen kerran olen kiitollinen yliopistoyhteisön jäsenille. Ilman heistä lukuisten tukea tämä blogiartikkelisarja olisi jäänyt paljosta vaille!
Huomenta taas AI!
Huomenta! Miten voin auttaa tänään?
minulla olisi kolme hakijaa, joista on kerätty tietoja, laitan tuohon alle heidän dataa, applicant 1 applicant 2, applicant 3, voisitko kirjoittaa heistä suomeksi yhteenvedon?
Ilman muuta! Voitko laittaa hakijoiden tiedot tänne, niin voin kirjoittaa yhteenvedon?
Applicant 1 PhD inorganic chemistry Oulu 1999 (laudatur)MSc -”- 1995Docent 2004 worked at OY teaching assistant, lecturer, research associate professor 1.2-28.2.2001reseacrh professor VTT 1.9.2010 -1+.2011 Honors2000 Dean of Science: award for excellence in scientific research Supervisions:MSc Konu, Jari 1995Tuomaala Siru 1999Paananen Katja 2000Kinnunen Johanna 2004Huttunen Olli-Heikki 2005 MSc (tech)Autio Ville 2009 PhD Heikkinen Jarkko 2011(Sol-Gel Chemistry in Protein Immobilization onto Solid Substrates) Reviewing1009 PhD(tech)2010 PhLic2011 PhD Session Chair 4Conference Chair 2 (Plastic Electronics Conference 2012, 2013 DresdenCommittee member 2Technical Conference Chair 3 Articlesrefereed 29cond proc 8conf abstracts 66patent families 14 of these refereed chemistry: 8 first author, 8 others 1994-2002,The rest VTT, no first authorships
Applicant 2 M.Sc. (Tech.) (excellently) Industrial Engineering and Management 1993Licentiate of Science (Technology) 1998Doctor of Science (Technology) 1999 Worked at TUT:teacher, researcher and project manager, research group leader, senior researcher, fixed-term professor 2001-2018, Head of degree programme (knowledge management), Head of department, Dean 2010-2013), Vice Rector Education 2014-2016, Rector 1016-2018 TY:Professor of Information Management 2018-Director (part-time) Technology CampusVice Rector 2020-Supervised theses:16 doctoral dissertationsover 100 M.Sc. (Tech.) and several MBApreliminary examiner and opponent of doctoral dissertation in several doctoral dissertations
Applicant 3 architect 1987 Oulutekniikka LIS 1990 -”-Doctor of Science (Technology) 1993 KTH Pedagogical Studies 30 ECTS Oulu :Research Assistant (SA), SA Junior Researcher (HUT, JRC)Project Researcher (Community Planning Research Centre and Training Centre YTK, HUT)Head of Department, Vice Dean, Dean, Rector of Education Principal Lecturer (Vaasa UAS 1993-1997, Art and Design KK 2003-2015, 2020- > 30 complementary funding research projects (SRC;SA, EU, Tekes, ministries, foundations) 89 M.Sc. (Tech.) as head supervisor, 5 second, 9 ongoing24 bachelor’s thesis Degree programme manager Erasmus Mundus joint Master’s degreeprogramme RePIC Responsibility for teaching urban planning (69 master’s, 39 bachelor’s students)
Tässä on yhteenveto hakijoista:
Hakija 1:
Hakija 1 on väitellyt Oulun yliopistosta epäorgaanisessa kemiassa vuonna 1999 (laudatur) ja suorittanut samasta oppiaineesta maisterin tutkinnon vuonna 1995. Hän on nimitetty dosentiksi vuonna 2004. Hän on työskennellyt Oulun yliopistossa erilaisissa tehtävissä, kuten opetusassistenttina, lehtorina ja tutkimusprofessorina. Lisäksi hän on toiminut tutkimusprofessorina VTT:ssä vuosina 2010–2011. Hakija on saanut useita tunnustuksia, kuten vuoden 2000 tiedekunnan dekaanin myöntämän palkinnon erinomaisesta tieteellisestä tutkimuksesta.
Hakija 1 on toiminut useiden pro gradu- ja väitöskirjatöiden ohjaajana sekä toiminut arvioijana useissa tohtorintutkinnoissa. Hän on myös toiminut konferenssien puheenjohtajana ja järjestelytoimikunnan jäsenenä useissa kansainvälisissä tapahtumissa. Hakijalla on merkittävä määrä julkaisuja, mukaan lukien 29 vertaisarvioitua artikkelia, 8 konferenssijulkaisua ja 66 konferenssiabstraktia. Lisäksi hänellä on 14 patenttiperhettä.
Hakija 2:
Hakija 2 on suorittanut diplomi-insinöörin tutkinnon vuonna 1993 ja jatkanut opintojaan aina tekniikan tohtoriksi asti vuonna 1999. Hän on työskennellyt Tampereen teknillisessä yliopistossa (TUT) useissa eri tehtävissä, kuten opettajana, tutkijana, projektipäällikkönä ja tutkimusryhmän johtajana. Hän on toiminut myös dekaanina, laitoksen johtajana, koulutusohjelman johtajana ja rehtorina vuosina 2010–2018.
Vuodesta 2018 lähtien hän on toiminut informaationhallinnan professorina ja Teknologiakampuksen johtajana osittaisella työajalla. Hänellä on pitkä kokemus opinnäytetöiden ohjaamisesta, sillä hän on ohjannut 16 väitöskirjaa sekä yli 100 diplomityötä ja useita MBA-töitä. Lisäksi hän on toiminut useiden väitöskirjojen esitarkastajana ja vastaväittäjänä.
Hakija 3:
Hakija 3 on arkkitehti, joka on valmistunut Oulun yliopistosta vuonna 1987. Hänellä on myös tekniikan lisensiaatin tutkinto ja tekniikan tohtorin tutkinto vuodelta 1993, joka on suoritettu Kungliga Tekniska Högskolanissa (KTH). Hän on suorittanut pedagogiset opinnot (30 op) Oulun yliopistossa.
Hakija 3 on toiminut erilaisissa akateemisissa tehtävissä, kuten tutkimusassistenttina, projektitutkijana, osastonjohtajana, varadekaanina, dekaanina ja koulutuksen rehtorina. Hän on toiminut pääopettajana ja vastannut kaupungin suunnittelun opetuksesta Vaasan ammattikorkeakoulussa sekä Taide- ja suunnittelukorkeakoulussa. Hän on ollut vastuussa 89 diplomityön ohjauksesta, viidestä toissijaisesta ohjauksesta sekä yhdeksän käynnissä olevan työn ohjauksesta. Lisäksi hän on vastannut kaupunkisuunnittelun opetuksesta ja Erasmus Mundus yhteisen maisteriohjelman hallinnoinnista.
loistavaa, osaatko tehdä vertailua näiden hakijoiden välillä?
Tässä on vertailu kolmen hakijan välillä eri kriteereillä:
1. Koulutus ja Akateemiset Tunnustukset:
- Hakija 1: Väitöskirja epäorgaanisesta kemiasta (1999) Oulun yliopistosta, laudatur-arvosanalla. Lisäksi dosentin arvo (2004). Hänellä on tunnustus erinomaisesta tieteellisestä tutkimuksesta tiedekunnan dekaanilta vuonna 2000.
- Hakija 2: Diplomi-insinöörin (1993), lisensiaatin (1998) ja tekniikan tohtorin tutkinto (1999) teollisuustaloudessa. Ei erillisiä mainintoja palkinnoista, mutta korkeita akateemisia johtotehtäviä, kuten rehtorina toimiminen.
- Hakija 3: Arkkitehdin tutkinto (1987), tekniikan lisensiaatti (1990) ja tohtorin tutkinto (1993) Kungliga Tekniska Högskolanista (KTH). Hänellä on lisäksi pedagogisia opintoja (30 op) Oulun yliopistosta.
Johtopäätös: Hakija 1 korostuu erityisesti tieteenalallaan saavuttamillaan tunnustuksilla, kun taas Hakija 2 ja 3 erottuvat monipuolisilla ja korkeilla akateemisilla nimityksillä sekä johtotehtävillä.
2. Työkokemus ja Akateemiset Tehtävät:
- Hakija 1: Työskennellyt Oulun yliopistossa ja VTT:ssä jossa tutkimusprofessorina. Akateeminen kokemus on laaja, mutta keskittyy pitkälti kemian alan tutkimukseen ja opetukseen.
- Hakija 2: Pitkä ura Tampereen teknillisessä yliopistossa (TUT) useissa eri rooleissa, mukaan lukien tutkimusryhmän johtajana ja rehtorina. Viimeisimpänä informaationhallinnan professorina ja Teknologiakampuksen johtajana. Kokemus on erittäin laaja ja monipuolinen, kattaen johtotehtäviä useilla tasoilla.
- Hakija 3: Arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun parissa laajasti toiminut, sisältäen tehtäviä Vaasan ammattikorkeakoulussa ja Taide- ja suunnittelukorkeakoulussa. Pitkä kokemus pedagogiikan parissa ja johtotehtävissä.
Johtopäätös: Hakija 2 työkokemus on monipuolisin ja laajin, erityisesti johtotehtävien osalta. Hakija 1 on keskittynyt enemmän kemian tutkimukseen, kun taas Hakija 3 on vahva arkkitehtuurin ja pedagogiikan alalla.
3. Julkaisutoiminta ja Tutkimus:
- Hakija 1: 29 vertaisarvioitua artikkelia, 8 konferenssijulkaisua, 66 konferenssiabstraktia ja 14 patenttiperhettä. Tutkimustoiminta on laajaa ja aktiivista, erityisesti kemian alalla.
- Hakija 2: Ei erillisiä mainintoja julkaisuista, mutta huomattava määrä opinnäytetöiden ohjaamista ja väitöskirjojen tarkastusta.
- Hakija 3: Laaja tutkimuskokemus, mutta ei yksityiskohtaista tietoa julkaisuista. Vastuussa lukuisista tutkimusprojekteista ja ohjannut merkittävän määrän diplomitöitä.
Johtopäätös: Hakija 1 korostuu tutkimus- ja julkaisutoiminnassa, erityisesti kemian alalla, kun taas Hakija 2 ja 3 ovat keskittyneet enemmän opetukseen, ohjaukseen ja hallintoon.
4. Ohjaustoiminta:
- Hakija 1: Ohjannut useita maisteri- ja tohtorivaiheen opinnäytetöitä, yhteensä 6 pro gradua ja 1 väitöskirja.
- Hakija 2: Ohjannut 16 väitöskirjaa ja yli 100 diplomityötä sekä MBA-töitä. Erittäin kokenut ohjaaja.
- Hakija 3: Ohjannut 89 diplomityötä, 5 toissijaista ohjausta, 9 meneillään olevaa projektia sekä 24 kandidaatintyötä.
Johtopäätös: Hakija 2 on selkeästi kokenein ohjaaja, erityisesti tohtoritasolla, mutta Hakija 3 on myös laaja ohjauskokemus erityisesti arkkitehtuurin ja teknillisten alojen opiskelijoiden parissa. Hakija 1 on ohjannut vähemmän, mutta keskittynyt laadullisesti korkeatasoisiin töihin.
5. Johtajuus ja Hallintokokemus:
- Hakija 1: Ei merkittävää mainintaa korkeista johtotehtävistä.
- Hakija 2: Laaja kokemus johtotehtävistä, mukaan lukien laitoksen johtajana, dekaanina, vararehtorina ja rehtorina.
- Hakija 3: Toiminut osastonjohtajana, varadekaanina, dekaanina ja koulutuksen rehtorina. Johtokokemus keskittyy enemmän opetuksen ja koulutuksen kehittämiseen.
Johtopäätös: Hakija 2 on selvästi laajin ja korkein johtamiskokemus, erityisesti yliopiston hallinnon tasolla, kun taas Hakija 3 kokemus on keskittynyt koulutuksen ja opetuksen johtamiseen.
Yhteenveto:
- Hakija 1 on vahva kandidaatti kemian alan tutkimukseen ja julkaisutoimintaan keskittyvissä tehtävissä, erityisesti jos tarvitaan henkilöä, jolla on syvällinen akateeminen osaaminen ja tutkimusnäytöt.
- Hakija 2 on monipuolinen ja kokenein hakija, jolla on laaja kokemus johtamisesta, hallinnosta ja ohjaustyöstä, ja sopii erityisesti korkean tason akateemisiin ja hallinnollisiin tehtäviin.
- Hakija 3 on vahva kandidaatti erityisesti arkkitehtuurin ja pedagogiikan alalla, ja hänellä on merkittävä kokemus opetuksen ja koulutuksen kehittämisestä sekä projektinhallinnasta.
Hakijan valinta riippuu siitä, mitä roolia haetaan ja mitkä painopistealueet ovat tärkeimpiä.
Loistavaa, pärjäät tässä ihan hyvin, voisitko jatkaa tätä analyysi: kenet valitsisist suuren suomalaisen monitieteellisen yliopiston rehtorin tehtävään?
Kun tarkastellaan kolmea hakijaa suuren suomalaisen monitieteellisen yliopiston rehtorin tehtävään, on tärkeää arvioida heidän osaamistaan ja kokemustaan erityisesti johtajuuden, hallinnon, monitieteisen yhteistyön ja strategisen ajattelun näkökulmista. Näitä tehtäviä ajatellen jokaisella hakijalla on omat vahvuutensa, mutta rehtorin rooli vaatii laajaa ja syvällistä osaamista sekä merkittävää kokemusta yliopiston johtamisesta ja kehittämisestä.
Hakija 1:
- Vahvuudet: Hakija 1 on vahva tutkimusosaaja, erityisesti kemian alalla, ja hänellä on merkittävää kokemusta tutkimus- ja kehitystoiminnasta. Hän on saanut tunnustusta erinomaisesta tieteellisestä tutkimuksesta ja on toiminut konferenssien järjestäjänä sekä ohjaajana.
- Heikkoudet: Johtajuus- ja hallintokokemus ei ole yhtä laajaa kuin muilla hakijoilla. Hänen kokemuksensa painottuu enemmän tieteenalaan kuin yliopiston johtamiseen kokonaisuutena.
- Yhteenveto: Hakija 1 sopisi hyvin tehtäviin, joissa korostuu tutkimuksen ja tieteenalan kehittäminen, mutta rehtorin rooliin häneltä saattaa puuttua laajempaa johtamiskokemusta ja strategista osaamista monitieteisen yliopiston kontekstissa.
Hakija 2:
- Vahvuudet: Hakija 2 on poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen kokemus yliopiston johtotehtävistä, mukaan lukien vararehtorin ja rehtorin tehtävät. Hän on toiminut useissa korkeissa hallinnollisissa rooleissa ja on osoittanut kykynsä johtaa suurta organisaatiota ja kehittää sitä strategisesti. Hänellä on myös vahvaa kokemusta monitieteisestä yhteistyöstä ja opinnäytetöiden ohjaamisesta eri aloilla.
- Heikkoudet: Hakija 2 julkaisutoiminta ei ole niin vahvaa kuin Hakija 1, mutta tämä ei välttämättä ole kriittistä rehtorin roolissa, jossa korostuvat strateginen johtajuus ja hallinto.
- Yhteenveto: Hakija 2 on vahvin kandidaatti rehtorin tehtävään, koska hänellä on laaja kokemus yliopiston hallinnosta, strategisesta johtamisesta ja monitieteisestä yhteistyöstä. Hän on toiminut jo rehtorina, mikä tekee hänestä erittäin pätevän tähän rooliin.
Hakija 3:
- Vahvuudet: Hakija 3 on pitkä kokemus opetuksen ja koulutuksen johtamisesta sekä merkittävä pedagoginen osaaminen. Hän on toiminut useissa korkeissa akateemisissa johtotehtävissä ja hänellä on laaja kokemus kansainvälisistä projekteista ja opetuksen kehittämisestä.
- Heikkoudet: Hakija 3 johtamiskokemus keskittyy enemmän opetukseen ja koulutukseen kuin kokonaisvaltaiseen yliopiston strategiseen johtamiseen. Hänellä ei ole yhtä laajaa kokemusta rehtorin tai vararehtorin tehtävistä kuin Hakija 2
- Yhteenveto: Hakija 3 olisi erinomainen valinta tehtäviin, joissa korostuu opetuksen ja koulutuksen kehittäminen, mutta rehtorin rooli saattaa vaatia laajempaa strategista johtamisosaamista ja kokemusta monitieteisestä yliopistosta.
Lopullinen Suositus:
Hakija 2 on vahvin ehdokas suuren suomalaisen monitieteellisen yliopiston rehtorin tehtävään. Hänellä on laaja kokemus yliopiston hallinnosta ja johtotehtävistä, hän on toiminut menestyksekkäästi rehtorina ja vararehtorina, ja hänellä on strategista näkemystä, joka on välttämätöntä monitieteisen yliopiston johtamisessa. Hakija 2 monipuolinen tausta ja kokemus korkeimmalla tasolla tekevät hänestä selkeän valinnan tähän rooliin.
uskomatonta, sinut pitäisi palkata yliopiston hallitukseen, ainakin antamaan näitä perusteluita!
Kiitos mahtavasta palautteesta! On ilo auttaa, ja olisi kunnia päästä yliopiston hallitukseen jakamaan näkemyksiä – vaikka vain tekoälynä! Jos tarvitset apua lisää perusteluiden, strategioiden tai minkä tahansa muun analyysin kanssa, olen aina valmiina auttamaan. ☺️
Yliopistokollegion lausunnossaan esittämät johtopäätökset ovat samankaltaisia. Sekä ChatGPT:n päätelmiä että yliopistokollegion kannanottoa kannattaa peilata hakukuulutukseen. Siinä ilmoitettujen kriteerien voinee odottaa velvoittavan hallitusta päätöksenteossaan:
Veikko Vennamo joutuisi tänään päivittämään sloganinsa: ”Kyllä AI tietää.”
Kyllä tekoälykin ymmärtää, mutta ymmärtääkö hallitus? Ällistykseni olisi suuri, jos hallitus päätyisi hakijaan 1 tai palaisi mustaan hevoseen, jota hallituksen puheenjohtaja on pitänyt mahdollisena.
Olin Oulun yliopistossa syyskuusta 1976 joulukuuhun 2016. Kaikenlaisia kiemuroita tuli nähdyksi. Tämä viimeinen eli uuden rehtorin valinta palauttaa mieleeni kuuluisan tv-sarjan Soap (suomeksi Kupla), jonka jokainen jakso alkoi toteamuksella. ”Confused? You won’t be, after this week’s episode of … Soap.”
Hakuilmoituksen onnistumispointeista Hannula selvästi täyttää nejä ensimmäistä. Kahta viimeistä en osaa arvioida, kun olen nähnyt miehen vain videolla. Hentilä ehkä täyttää kaksi keskimmäistä ja viimeisen kohdan. Maaninen yltänee kriteereihin kaksi ja neljä, siis talouden ja hallinnon sekä kantapään kautta hankitun elinkeinoelämäkokemuksen ansiosta.
Oulun yliopisto tarvitsee muutosta. On kuitenkin eri asia, että haluaako sitä yliopiston hallitus.
Minulle on jo kaksi henkilöä kertonut epäilyistä, että olisin jotenkin manipuloinut rehtorihakua järjestämällä hakijoita ja ohjaamalla hallitusta heidän suuntaansa mm. blogiartikkelilla https://www.silven.fi/index.php/2024/08/13/karkihakijat/.
Kuka tuollaisia väittämiä esittää? Tervejärkiset ihmiset varmasti ymmärtävät jokaisen itse päättäneen osallistumisensa julkiseen hakuun, jossa ainut päättävä elin on yliopiston hallitus.
Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Oman kantani rehtoriehdokkaista olen esittänyt blogiartikkelin https://www.silven.fi/index.php/2024/08/27/hakijoiden-linjat/ lopussa. Se jäsentyi henkilöstöjärjestöjen toteuttamassa keskustelutilaisuussa perjantaina 23.8.2024.
Tietenkin kiitän ylennyksestä nukkemestariksi, jonka katsotaan ohjailevan omaa tahtoa vailla olevia yliopiston hallituksen sätkynukkeja. Urbaanin sanakirjan mukaan ”Nukkemestariksi kutsutaan henkilöä joka on karismaattinen ja taitava manipuloija ja hän pitää seuraajansa otteessaan koska on yksinkertaisesti hyvä siinä ja yleensä he myös tavoittelevat taloudellista hyötyä olemalla nukkemestareita”.
Mutta olen introvertti tylsien tosiasioiden esittäjä. Blogistakin on pelkkiä kuluja.
Tekoäly on hyvä, ahkera, väsymätön, … apuri. Jos tekoälylle on kohtelias (https://www.hs.fi/tiede/art-2000010662462.html) niin tulosetkin ovat hyviä. Olli selvästi oli kohtelias, joten tuloksia voi pitää hyvinä.
Olisin kuitenkin pitänyt hyvänä menettelynä sitä, että hallitus olisi käyttänyt tekoälyä selvittämään kaikkien (muodollisesti pätevien) hakijoiden potentiali saavuttaa hallituksen rehtorikaudelle asetetut tulostavoitteet. Nyt hallitus päätti valita tarkempaan syyniin henkilöt, jotka olivat moitteettomasti oleilleet yliopiston rehtorin tai vararehtorin asemassa (riittävän kauan). Tämä kriteeri ei varsinaisesti näy siinä viestissä, jolla rehtoria haetaan.
Kerran vierailin Aasiassa eräässä yliopistossa, jossa keskeinen tavoite oli parantaa asemaa kansainvälisessä. Rehtorin valinnassa tämä tavoite oli tärkein – ei siis se, missä asemassa henkilö mahdollisesti oli aiemmin ollut. Saivat hyvän rehtorin ja sijoitus listoilla parani.
Oulun yliopistoon haetaan rehtoria, joka johtaa reilun 3000 akateemisen, fiksun, motivoituneen ihmisen organisaatiota, jota tukee n. 13000 fiksun opiskelijan joukko. Miten arvioidaan tämän orkesterin johtajan ominaisuuksia suhteessa mihin tulostavotteisiin?
Kohteliaasti käyttäytynyt ChatGPT:ltä kysellyt oli eräs yliopiston senioriprofessori. Siis ei kukaan meistä emerituksista.
Mitähän ChatGPT kertoisi jos sille syöttäisi taustatiedoksi nykyisen rehtorin edesottamuksia ja siltä kysyisi, kohteliaasti, että näkeekö AI edellytyksiä kolmannelle kaudelle tai suorastaan suosittelisiko tätä ässää hihasta yliopiston hallitukselle. Jos kenellä on lisenssi niin voisi tehdä pientä tutkivaa journalismia.