Olen blogeissani kohta kolme vuotta ikävystyttänyt lukijoitani numeroilla: lukumäärillä, prosenteilla ja euroilla. Tämä blogiartikkeli jatkaa ikävystyttämistä tylsien %-osuuksien avulla.
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) jakaa yliopistorahoituksensa kaavalla, jossa jokaisella valitulla tulosindikaattorilla on oma %-painoarvonsa. Extra-Vipusen 9.8.2024 datan perusteella Oulun yliopiston kohdalla vuoden 2025 tulosrahoituslaskelma on seuraava:
Tutkintopisteissä yllä ovat mukana myös lukuvuosimaksulliset tutkinnot. Tulevaisuudessa OKM:n rahoitusmalli saattaa niiden osalta muuttua.
Tutkintopisteissä Oulun yliopistossa kertyy 30% lääketieteen tutkinnoista. Niillä on korkea pohjakerroin ja valtaosa valmistuu tavoiteajassa.
Yllä olevasta taulukosta näkee, että OKM jakaa 81% kaavarahoituksestaan koulutuksen (44%) ja tutkimuksen (37%) perusteella. Siten Oulun osuus tuloskaavalla vuodelle 2025 jaetusta rahoituksesta on 7.724%/0.81=9.536%. Toisaalta Oulun osuus yliopistolaitoksen henkilötyövuosista 2023 oli 9.633%. Toteamme tämän lähes samaksi kuin 9.536%. Tilanne näyttää tähän asti jotensakin tasapainoiselta.
Ikävästi OKM-rahoituksen jäljellä olevasta 19%:sta 10%-yksikköä jaetaan valtakunnallisille tehtäville, joista Helsingin yliopisto saa eniten ja 9%-yksikköä kohdennetaan strategisesti. Siten Oulun yliopiston osuus OKM-rahoituksesta on pienempi kuin jakokaavan tulososuus.
Vuonna 2023 Oulun osuus yliopistolaitoksen tuotoista oli 9.285% ja valtionrahoituksesta 8.964%. Nämä olivat selvästi henkilötyövuosiosuutta 9.633%. pienempiä. Vuonna 2019 vallitsi vielä jokseenkin tasapainotila: Oulun yliopiston osuus tuotoista oli 8.861%, valtionrahoituksesta 8.762% ja henkilötyövuosista 8.928%.
Tämä kertoo, että Oulun yliopisto on liukunut ikävään suuntaan keskiarvosta. Tuloksesta riippuva rahoitusosuus on hieman kasvanut, mutta henkilöstöosuus selvästi enemmän. Suhteellinen tuottavuus on heikentynyt.
Hieman syvemmälle pääsemme katsomalla Vipusesta tai vaikkapa Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen laatimasta koosteraportista vuoden 2023 kokonaiskulujen jakaumat. Oulun yliopiston henkilöstömenojen osuus on keskimääräistä suurempi:
Sitten tarkastelemme kokonaiskuluja jyvitettyinä opetus- ja tutkimushenkilökunnan henkilötyövuotta kohden. Tämä saattaa kertoa Oulun kulujen karsintamarginaalin olevan tiukka. Talouden tasapainotus tulosta välittömästi vahingoittamatta ei silloin onnistu juustohöyläten vaan toimintoja heikoimmasta päästä poistaen.
Toki nämä tarkastelut pohjautuvat menneisiin makrotason lukuihin. Niistä ei paljastu 2024 ehkä meneillään oleva positiivinen käänne, mutta sellainenkin vaikuttaa OKM-rahoitukseen vasta vuodesta 2026 alkaen. Voimme siksi pohtia mahdollisten vuoden 2025 sopeutustoimien kohdentumista. Tylsien prosenttien takana kun on euroja ja lopulta ihmisiä.
CSI:n motto kuuluu ”Evidence doesn’t lie”. Tämän blogin teema on: Numbers don’t lie.
Valtion budjettiriihi on päättynyt tänään ja kohta tiedämme, mitä prosentit tarkoittavat euroina. Mitään hyviä uutisia ei taida olla luvassa.
Näyttää siltä, että yliopistojen perusrahoitukseen tulee lisää 70 Meuroa (+3 %)
Lisää tulee myös Akatemian rahoitusta.
Tässä valtion taloustilanteessa ihan OK.
Jos hyvin käy, niin n.9% osuus tuosta kompensoi nykymenon pohjalta karkeasti arvioitavissa olevan n. 6M€:n vajeen. Olennaisin rahoituslisäys on Business Finlandin rahoituksessa, mikä olisi syytä ottaa kumppanuusstrategioissa huomioon