Numeroiden ihmettelyä (2)

Kuluneen puolentoista vuoden kuluessa olemme kuulleet yliopiston johdolta varoituksia Pohjois-Suomen putoavista ikäluokista. Esimerkiksi Oulun ylioppilaslehden haastattelussa marraskuussa 2020 rehtorimme kertoi

…Pohjois-Suomen nuorten määrä tippuu nopeasti noin 30% kymmenen vuoden aikana tuossa vuodesta 2027 vuoteen 2037 nimenomaan yliopistoon tulevien ikäluokassa.

Onneksi tuo ei pidä paikkaansa, kuten alla olevasta Tilastokeskuksen väestöennusteesta 20-vuotiaiden ikäryhmän kohdalla on nähtävissä.

Itse asiassa näemme yliopistolle perusteet varautua korkeakouluopinnot aloittavien ikäluokkien olevan nykyistä suurempia vähintäänkin vuoteen 2034 asti. Tosiasiallisen aloitusiän (vuoden lopussa) ollessa enemmistöllä 20-23 vuotta, pohjoisen hakijapopulaatio lienee nykyistä suurempi 2036 asti.

Mikäli yliopiston resurssisuunnittelu perustuu luuloon ikäluokkaromahduksesta 2027-2037, niin siihen perustuvat toimenpiteet ovat emämunaus.

4 kommenttia

 1. Tämä on järkyttävää. Yliopiston hallituksen on tutkittava Raksila-projektin todelliset taustat tai hylättävä hanke perustettomana.

 2. Valtuuttaessaan rehtorin ajamaan hanketta hallitus on varmaankin toiminut yliopiston johdon antaman tiedon varassa. Toivokaamme, että se on ollut sekä oikeaa että riittävää.

 3. Yliopistomme ylin johto lienee esittänyt samoja epätotuuksia hallitukselle. Muutoin on mahdotonta, että kukaan järkeään käyttävä olisi lähtenyt kannattamaan hanketta. Jopa oman tiedekuntani dekaani kirjoitti väestökehitysväittämiin pohjautuvan mielipiteen Kalevaan. Hänkin on uskonut ylintä johtoa.

  Hallituksen olisi nyt tarkistettava jokainen sille ylimmän johdon esittämä ”tieto” pestäkseen omat kätensä. Toisin menettely voi johtaa ikäviin seurauksiin.

  Toivon, että kommenttiani ei hylätä, jos se tekaistusta sähköpostiosoitteestani huolimatta tulee perille. Yliopistomme nykyisissä olosuhteissa en halua paljastaa henkilöyttäni. Selvästi moni muukaan ei halua.

  1. Tämän kommentin hyväksyntä viipyi, sillä varmistin hallituksen jäseneltä yliopiston johdon esittäneen väestökehitysskenaarion hallitukselle.

   Valitettavasti hallituksen julkisesti tarjolla pöytäkirjaan sitä ei ole sisällytetty. Tulen siksi pyytämään nähtäväkseni kokouksen 28.4.2020 hallituksen pöytäkirjan ao. kohdan mahdollisen liitteen kirjaamosta. Siitä selvinnee esitetyn tiedon luonne.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *