Ennustuspohjia (2)

Yliopistokoulutuksen ns. kannattavuus riippuu paljon ilman tutkintoa keskeyttäneiden osuudesta. Kohtalaisen pienetkin erot yliopistojen välillä voivat olla taloudellisesti merkittäviä.

Seuraavassa taulukossa on viisivuotisissa tutkinto-ohjelmissa vuosittain keskeyttäneiden osuus opiskelijamassasta. Lähde on opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) Vipunen, joka laskee keskeyttäneiksi seuraavana vuonna ilmoittautumatta jättäneet tutkintoa vailla olevat.

LukuvuosiOulun yliopistoKoko yliopistolaitos
2010/116.0 %5.4 %
2011/126.9 %5.3 %
2012/137.2 %5.9 %
2013/145.7 %5.5 %
2014/155.4 %5.2 %
2015/16tieto puuttuu5.6 %
2016/175.4 %5.1 %
2017/187.0 %5.5 %
2018/196.6 %5.1 %

”Pohjavirta takaisin” eli opinto-oikeuksien myöhemmät uudelleenaktivoinnit puuttuvat tilastosta. Tämä olisi selvitettävissä yliopistomme omasta datasta. Tauon jälkeen uusissa ohjelmissa aloittamiset ovat kuitenkin mukana aloittaneissa. On myös huomattava, että osa keskeytyksistä tapahtuu lukuisia vuosia aloittamisen jälkeen, mikä aikoinaan heikon tutkintosaannon yliopistossamme nosti keskeytyslukuja lisäaikahakemusten käyttöönoton jälkeen 2010-luvun alussa.

Mahdollisista selittelyistä huolimatta näemme nyt hyvin huolestuttavan viimeaikaisen kehityksen: yliopistossamme opintojen keskeyttämiset ovat lähteneet nousuun. Jokainen %-yksikkö yliopistomme keskeyttämisluvussa tarkoittaa n. 115 opiskelijan jääneen ilman kandintutkintoakin.

En halua esittää keskeyttämisiä yliopiston menettämänä tulona, sillä opiskelijan pettymystä ei pysty hinnoittelemaan. Yliopistomme kannalta olennainen kysymys on silti seuraava: jos edellisten neljän vuoden aikana viisivuotisissa kandintutkinnon sisältävissä ohjelmissa on vuosittain keskimäärin aloittanut n. 1500 opiskelijaa ja vuosittain ilman kandintutkintoa keskeyttävien luku on noussut välille 600-700, niin paljonko kandintutkintoja yliopistostamme voi lähitulevaisuudessa syntyä? Tätä varten olisi tunnettava mainittu ”pohjavirta”.

Suunnittelen myöhemmin esittäväni ennusteet kuluvan vuoden 2022 alempien ja ylempien korkeakoulututkintojen määristä pohjaten extra-Vipusen tietoihin. Ennusteen paikkansapitävyyttä voimme sitten vuoden edetessä seurata. Vuosien 2023 ja 2024 ennusteiden laadinta edellyttäisi yliopistomme omaa opintojen edistymisdataa.

6 kommenttia

 1. Hyvin kiinnostuneena odotan yliopistokollegion pöytäkirjan julkaisemista. Kuulopuheiden perusteella on toimittu ryhdikkäästi. Jatkakaa!

 2. Onko keskeyttämisvertailu tehty välillä Oulun yliopiston ja muiden yliopistojen vastaavien koulutusten välillä? Muiden lukuja voi pienentää esimerkiksi oikiksen vähäiset keskeyttämiset. On muitakin aloja, joilla juuri kukaan ei jätä kesken.

  1. Tämän blogiartikkelin vertailu on yliopistojen välinen ja siinä eivät ole mukana lääketieteen ohjelmat, joissa ei ole kandintutkintoa.

   Luonnollisesti tein analyysin myös normalisoituna Oulun yliopiston koulutusaloihin (ilman lääkistä, Vipusen valinnoissa alataso 3, koko valtakunnasta poimittu vain ne alat, joilla Oulun yliopisto kouluttaa; tämä valinta on työläämpi toteuttaa, joten ajattelin tarjota helposti tarkistettavat luvut). Ero ei blogissa esitettyyn taulukkoon ole iso, mutta Oulun yliopiston kannalta ikävämpään suuntaan.

   Nimittäin lukuvuonna 2014/15 Oulun yliopiston opiskelijoista keskeytti 5.4% ja samoilla aloilla muissa yliopistoissa 5.1%. Lukuvuonna 2018/19 Oulun luku oli 6.6%, samoilla aloilla muun yliopistolaitoksen 5.0%.

   Voimme pohtia, heijastaako kehitys jotenkin yliopistojen strategisia valintoja.

    1. Jospa aiemmat keinot toimisivat edelleen?

     Yksinkertainen algoritmi:
     1. hankitaan opiskelijakohtainen suoritusdata ja koulutusten rakennetiedot
     2. tunnistetaan datan pohjalta kapeikot ja lähdetään niiden poistamiseen sekä tukitoimin että rakenteellisin rukkauksin
     3. palataan kohtaan 1

     Ilman dataa ei voi luvata mitään.

 3. Kiinnostuin laskelmistasi sen verran, että tarkastelin tuosta Vipusesta alemman korkeakoulututkinnon aloittaneita, valmistuneita sekä läsnä- ja poissaolevien opiskelijoiden lukumääriä. Plussailemalla ja miinustelemalla selvisi, että viimeisten viiden vuoden aikana kadotettujen nettomäärä on ollut luokkaa 350 vuodessa 6600-7000 opiskelijan populaatiosta. Nettomenetys on siten 5%:n luokkaa vuodessa. Siten joka viides kesken jättänyt näyttäisi palaavan.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.