Vielä yhteisistä kustannuksista

Aiemmin vertasin Oulun ja Turun yliopistojen vuoden 2021 tilinpäätöksissä koulutukselle ja tutkimukselle kohdennettuja yhteisiä kustannuksia. Ero yliopistojen välillä oli silmiinpistävä. Valitettavasti sille ei vielä(kään) ole selitystä.

Niinpä pyysin elokuun alussa kirjaamosta sarjan Oulun yliopiston aiempien vuosien tilinpäätöksiä. Tiivistän yhteisten kustannusten kohdennukset verrattuna koulutus- ja tutkimustoimintojen henkilöstökuluihin seuraavassa graafissa:

Jotakin varsin merkittävää on ensimmäisen kerran tapahtunut vuonna 2018. Valitettavasti minulla ei ole tälle selitystä. Mitähän yhteiskuluja koulutukselle on silloin kohdennettu? Uudemman kerran jotakin hyvin merkittävää on tapahtunut 2020 ja 2021.

Yllä esitetty graafi ei näytä suuruusluokkia. Niinpä toimintokohtaiset kulut (tuhansina euroina) koulutuksen ja tutkimuksen osalta 2015-2021 ovat seuraavassa taulukossa:

Edes kollegio ei pyynnöstään huolimatta saanut koulutukselle ja tutkimukselle kohdennettujen yhteisten kustannusten jakautumiselle tyydyttävää selitystä. Sille olisi riittänyt vuoden 2021 avaaminen.

Tilinpäätöksiin perehtyvä voi muiden kiintoisien seikkojen lisäksi havaita, että välillä 2015-2021 henkilöstökulut kasvoivat koulutuksessa 10.0%, tutkimuksessa 17.2% ja ns. yhteisissä toiminnoissa 63.7%.

Oulun yliopiston tilinpäätös ja toimintakertomus -dokumentit vuosilta 2015-2021 ovat kiinnostuneiden ladattavissa alla olevista linkeistä. Niistä siksi, koska näitä julkisia asiakirjoja ei löydy yliopiston nettisivuilla eikä intranetistä.

4 kommenttia

  1. Voisiko vuosien 2020 ja 2021 nousu johtua keskustakampushankkeesta? Ajallinen korrelaatio on olemassa.

  2. Jos yliopiston johto ei kykene selittämään yhteiskulujen valtavaa nousua, niin yliopistolle on vaihdettava johto, joka siihen kykenee. Tarvittaessa on samalla kertaa vaihdettava hallitus, joka ei ole huomannut hälyttävää muutosta.

  3. Kiitos Olli jälleen kerran analyysistasi! Yliopistomme uusimpien yt-neuvotteluiden perimmäisestä syystä ei jää epäselvyyttä. Talouden hallinnassa epäonnistunut johtomme kerää bonuksiaan esiintymällä tulosvastuullisena jakamalla potkuja ja paisuttamalla hallintoa.

  4. Katsoin Turun yliopiston tilinpäätöksiä vuosilta 2015 ja 2021. Siellä yliopiston yhteiset kulut eivät kasvaneet, vaan reaalisesti supistuivat tuolla aikavälillä. Ne olivat molempina vuosina 53 miljoonaa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *