Rehtoriitis?

Helsingin Sanomat otsikoi lauantaina 18.2.2023 seuraavasti:

En pysty ottamaan aivovuotoon kantaa, mutta artikkelissa Helsingin yliopiston rehtori kertoo Uusimaalta lähtevän vuosittain 5000 päätä opiskelemaan ulkomaisiin opinahjoihin. Tällä hän perustelee 5000 lisäopiskelupaikan tarvetta Uusimaan korkeakoulutukseen.

Olen aiemmin useita kertoja tarkistanut Oulun yliopiston johdon väittämiä todetakseni ne tosiasioihin verrattuna ”löysähköiksi”. Nyt Helsingin yliopiston rehtorin mainitseman luvun suuruusluokka kiinnitti huomioni, sillä olin aiemmin tarkastellut opiskelijoiden lähtö- ja sijoittumismaakuntia.

Tällä erää riittänee tarkastella pelkästään Uusimaan ylioppilaita ja Uusimaan korkeakouluista paikan vastaanottaneita ensikertaisina opiskelemaan syklin I valinnoissa hakeneita. Alla oleva taulukko ei tarvinne selitystä.

Lähde https://vipunen.fi

Kommentoin kuitenkin: Helsingin yliopiston rehtorin mukaan Uusimaalta lähtee ulkomaille opiskelemaan ”vuosittain noin 5000 opiskelijaa ja ylikin”. Tämä on puolet (ja ylikin) alueen korkeakouluista opiskelupaikan ensikertaisina vastaanottaneista Uudenmaan omista ylioppilaista.

Siten taulukon oikeanpuoleisin sarake ei voine päteä. Onko opetus- ja kulttuuriministeriön https://www.vipunen.fi todellakin väärässä? Onko Helsingin Sanomat siteerannut väärin?

Mahdollisista vaihtoehtoisista selityksistä huolimatta jään pohtimaan, tarttuuko joidenkin yliopistojen rehtoreihin ”rehtoriitis” -tauti? Sen saaneilta vaikuttaa katoavan lukujen ja kenties muidenkin tosiasioiden ymmärrys. Muuttuuko jokainen väittämä faktaksi yliopiston rehtorin arvovallallaan lausumana?

5 kommenttia

 1. Helsingin yliopiston rehtori katsoo hakupainetta muualta Suomesta ja haluaa tyhjentää hakijapajatson.

  Olli oli taas tarkkasilmäinen. Minulle Lindblomin väite meni täydestä.

 2. OPHn KELAn tietoihin perustuva tilasto sanoo, että ulkomailla on 8500 yliopisto-opiskelijaa. Jos viipyvät 3 vuotta, niin vuosittain ulkomaille menee reilusti alle 3000 opiskelijaa. Joku osuus kai on uusimaalaisia ja loput muita maalaisia.

 3. Hesari otti sikäläisen rehtorin väitteet täydestä ilman faktantarkistusta. Oulussa Kaleva kannattaa täkäläisen rehtorin muuttohaluja ilman järkevyystarkasteluja. Onko kumpikaan laatumedia?

 4. Pari muuttujaa: Aktian toimitusjohtaja Mikko Ayub jättää tehtävänsä välittömästi. (HS)

 5. Minua jäi kutkuttamaan Helsingin rehtorin kertomus vuosittain ulkomaille opiskelemaan lähtevistä yli 5000:sta uusmaalaisesta ylioppilaasta. Luku pähkähullua suuruusluokkaa, joten rehtorin olisi pitänyt tajuta sen olevan virheellinen. Se on silti peräisin jostakin, mutta mistä yhteydestä?

  Tilastopalvelu vipunen.fi mukaan Uudenmaan amkeista ja yliopistoista valmistuu vuosittain 13000-14000 tutkintoa. Vähentämällä 8000-9000 opinnot aloittanutta Uudenmaan ylioppilasta saadaan tuo 5000. Olisivatko nuo muut tutkinnon saaneet kotoisin muualta?

  Meillä olisi riittävästi numerosokeita päättäjiä ilman tuota rehtoriakin.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *