Kauas tavoitteet karkaavat

Yliopistojen ja opetus- ja kulttuuriministeriön sopimuksissa kaudelle 2025-2028 tutkintotavoitteita on nostettu. Samalla on asetettu tavoitteet myös vuodelle 2035. Alempien korkeakoulututkintojen valtakunnallinen tavoite on tuolloin yli 30% korkeampi kuin menneellä sopimuskaudella 2021-2024.

Oulunkin yliopiston kohdalla sopimus kertonee yhteisymmärryksestä sen johdon ja OKM:n kanssa. Ilmeisesti yliopiston johto tietää koulutuksen tilasta jotain, mitä ei näe Vipusen ja extra-Vipusen datan trendeistä.

Ylempien korkeakoulututkintojen tavoite vuodelle 2035 nousee yli 50% kaudesta 2021-2024:

Tavoitteiden nostoon vastaaminen mitannee yliopistojen johtamisen laatua ja otettuja strategisia riskejä. Suoriutumisten vertailu kiinnostaneekin siksi useita tahoja, mukaan lukien OKM:n viranhaltijat, yliopistojen hallitukset ja työntekijät sekä veronmaksajat.

Kaudelle 2021-2024 siirtyminen pudotti Oulun yliopiston alempien korkeakoulututkintojen saavutustasoa 15%. Tampere, Itä-Suomi ja Jyväskylä kyykkäsivät merkittävästi lievemmin, Helsinki ja Lappeenranta toki jyrkemmin.

Suhteessa eniten kansainvälisten (lähialueensa) opiskelijoiden varaan laskenut LUT kärsi ensin Covid19-pandemiasta ja sitten Venäjän aloittamasta sodasta pakotteineen. Helsingin tutkinnonuudistus tyhjensi sen ’varastot’ 2020. Toipuminen lienee käynnissä. Oulun heikentyneen tutkintosaannon selitys saattaa olla 2016 käyttöön otettu siilo-organisaatio.

Ylempien korkeakoulututkintojen kohdalla Oulu saavutti sopimustavoitteensa yliopistoista heikoimmin kaudella 2017-2020 ja vielä heikommin 2021-2024. Tätä voi hämmästellä, sillä kyseessä on 3-4 vuoden ajanjaksolla helpoimmin ennustettava tulos. Onko oman koulutusprosessin tilanne tunnettu neuvoteltaessa tavoitteista?

Tutkintotulosten ennustamiseen OKM-neuvotteluihin ei kuitenkaan tarvita ihmeempiä teorioita. Opintojen edistymisdatan lisäksi naiivi Bayes -luokittelija ja logistinen regressio riittävät. Siis luonnontieteiden ja tekniikan peruskurssitason asiat.

Tavoitteet ovat jo karanneet. Ongelmiin olisi pitänyt puuttua pilvilinnojen rakentelun sijaan.

2 kommenttia

  1. Eräälle Ollin kurssille aikoinaan osallistuneena ymmärsin jonkin aikaa, mitä tarkoittavat riskisuhde, vetosuhde, logistinen regressio ja naivi-Bayes-luokittelu. Esimerkkinä oli opiskelijan valmistumisen ennustaminen ja tuon käyttö veikkauksen pitkävetokohteena ja tuotot yliopiston rahoitukseen, jos oikein muistan.

    1. Myönnän esimerkin menneen venytettyjen vitsien kategoriaan ja se oli lopulta omastakin mielestäni tylsä. Kovin montaa ilahtunutta opiskelijaa ei yleisössä näkynyt…

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.