Yliopistomme hallitus pyysi maaliskuun 2023 lopussa mm. tiedekunnilta ja kollegiolta lausuntoja yliopistomme johtosäännön muutoksista. Määräaikaan 4.5.2023 mennessa kirjaamo oli vastaanottanut yhdeksän lausuntoa.
Yliopistokollegion substanssiltaan yhdeksän sivun mittainen lausunto lienee kiintoisin kollegion edustaessa koko yliopistoyhteisöä. Lausunto on ladattavissa tämän artikkelin lopussa, mutta säästän lukijoiltani hieman vaivaa: tiivistän seuraavassa kollegion esitykset. Niiden perustelut kehotan lukemaan lausunnosta.
Yliopistomme johtosäännön ensimmäinen pykälä edustanee ns. mallioppimista. Helsingin yliopiston johtosääntö nimittäin alkaa näin:
Oulun yliopisto johtosäännössä ei ole hylätty hyvältä kuullostaviksi todettuja lausumia. Se alkaa tyyliin:
Johtosäännön kunniaksi voinee todeta pienen muuntelun, kun hyvinvointikyselyn kehotuskirje oli kokonaan konsulttiyrityksen tekstiä (ks. blogi 18.4.2023 Corporate Spirit Ltd.)
Kollegio pohti johtosääntöä yliopistoyhteisön näkökulmasta ja päätyi esittämään siihen seuraavia päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä johtamisen vuorovaikutteisuutta edistäviä muutoksia:
- tiedekuntahallitukset päättäkööt tiedekuntien sisäisen organisaation (tällä hetkellä rehtori päättää)
- tiedekunnat antavat opinto-oikeudet ja myöntävät tutkinnot (tällä hetkellä UniOGS antaa tohtoriopinto-oikeudet ja tutkinnot; menettelyn lainmukaisuus vaikuttaa kyseenalaiselta, ks blogi 9.5.2023 Yliopistolain 27 pykälä)
- tiedekuntahallituksille valta päättää tiedekunnan (1) varadekaanien lukumäärästä ja vastuualueista; (2) yksikkörakenteesta; (3) toiminta- ja taloussuunnitelmasta; (4) toiminnan ja talouden seurantamenettelyistä ja (5) asioiden tiedottamisesta henkilöstölle sekä opiskelijoille. (Tällä hetkellä vaaleilla valitulla tiedekuntahallituksella ei ole valtaa päättää yhtään mistään)
- rehtori nimeää dekaanin tiedekunnan esityksestä (tällä hetkellä rehtori nimeää dekaanin tiedekuntaa kuultuaan)
- rehtorin peräkkäisten kausien raja on kaksi (tämä aiempi raja poistui ilman mainintaa esittelytekstissä hallituksen kokouksen 23.11.2015 päättäessä nykyisestä johtosäännöstä)
- pöytäkirjoille valitaan tarkastajat (tällä hetkellä puheenjohtaja ja sihteeri allekirjoittavat)
- Hallituksen pöytäkirjassa asiakohtana ja liitteenä ovat rehtorin edellisen hallituksen kokouksen jälkeen tekemät päätökset (miten on mahdollista, ettei noin ole menetelty?)
Yliopistolain mukaan yliopiston hallitus hyväksyy johtosäännöt. Sen suunnitelmissa on ollut hyväksyä uusittu johtosääntö astuvaksi voimaan 1.6.2023 toukokuun lopun kokouksessaan.
Pääsemmekin pian näkemään, mitä hallitus yliopistoyhteisöstään ajattelee. Kollegio on perustellut jokaisen esityksensä, joten hallitukselta voinee odottaa samaa.
Kollegion lausunto on ladattavissa alta.
Oman kokemukseni perusteella kollegion lausunto heijastaa yliopiston syvien rivien kantaa. Toivottavasti sillä on vaikutusta.
Kollegion lausunto on suoraselkäinen esitys yliopiston ison ongelman korjaamiseksi: voimassa olevan johtosäännön tarkoitus on sementoida nykyinen johto paikalleen eläköitymiseensä asti. Millään muulla ei näytä olleen väliä. Yliopisto olisi palautettava ykköseksi.
Ensi vuoden alussa hallituksessa aloittaa neljä uutta kollegion valitsemaa jäsentä. Toivon kollegion heitä valitessaan olevan yhtä määrätietoinen kuin lausuntoa laatiessaan.
Ensimmäinen uusi jäsen aloittaa syyskuun 2023 alkupuolella, loput tammikuun 2024 alussa.
Mikä erottaa Oulun yliopiston rehtorin ja Suomen presidentin? Vastaus: toinen ei ole poistattanut itseään koskevaa virkakausirajaa.
Perusteet vallan sementoimiselle näyttävät löytyneen hallituksen kokouksen 22.11.2023 esityslistan perusteella. Ainakaan esteitä sille ei ole. Mutta mitäpä muuta tässä saattoi odottaakaan.