Totuusministeriö

Eräässä aiemmassa blogiartikkelissa nostin esille George Orwellin kirjassa ”Vuonna 1984” kuvatun viestintää ja historiankirjoitusta kontrolloivan totuusministeriön toiminnan. Se kävi läpi tapahtunutta ja uutisoitua, muuttaen tai poistaen ristiriitaisuudet päivän hyväksyttyjen totuuksien kanssa.

Eräs lukijani kommentoi taannoin UROS-yrityksen viestinnällistä liittymää yliopistomme johtoportaaseen. Myöhemmin hän ilmoitti havainnostaan: 2.9.2020 ilmestynyttä yliopiston stategisesta kumppanuudesta UROS–yrityksen kanssa kertonutta 7.9.2020 päivitettyä tiedotetta ei enää löydy yliopiston internet-sivuilta. Yliopiston totuusministeriö on toiminut, sillä molemmin puolin syyskuun alussa 2020 julkaistuja uutisia on edelleenkin tarjolla:

Puuttuva 2.9.2020 päivätty uutinen kuitenkin yhä löytyy Internetin web-arkistosta. Se paljastaa tiedotteen olleen tarjolla vielä 9.12.2021, siten mahdollisesti poistetun pian YLE:n marraskuun 2021 UROS-uutisoinnin jälkeen. Tuota ennen 21.10.2021 Iltalehti siteerasi Business Finlandin UROS-lausuntoa:

Oulun yliopiston omaan tiedotteeseen perustuva uutisointi löytyy yhä sanomalehti Kalevasta 2.9.2020. Sen muistaa myös YLE artikkelissaan 2.9.2020.

Mihin voimme Oulun yliopiston ulkoisessa ja sisäisessä viestinnässä luottaa? Totuusministeriö on kiistattomasti poistanut tarjolta ainakin yhden kiusallisen dokumentin. Mutta onko tapaus ainut? Kuinka laajasta aktiivisesta yliopistollisesta unohtamisesta on kyse? Yliopiston hallituksellekin esitetyistä dokumenteistakin kun on unohdettu olennaista informaatiota.

6 kommenttia

  1. Jopa on noloa! Jokainen aikuinen ymmärtää menettelyn olleen typerä.

  2. Mitä v*ttua: uutisessa 01.09.2020 ”Alle 15 minuutin pyörämatka…” ei mainita mitään Linnanmaasta!

    1. Suosittelen perehtymään alkuperäislähteeseen. Linnanmaa on mainittu ko. tiedotteessa mutta sen viittaamassa selvityksessä on valitettava kysymyksenasetteluvirhe: siinä ei ole tarkasteltu henkilökunnan eikä opiskelijoiden matkoja Linnanmaan kampukselle vaan Oulun väestöä.

      Asianmukainen analyysi on kuitenkin tehty hiilijalajälkeä laskeneen lopetetun tutkimushankkeen puitteissa https://www.oulu.fi/en/projects/carbon-footprint-university-oulu. Sen eräänä tuloksena julkaistusta vertaisarvioidusta artikkelista näkee opiskelijoista ja henkilökunnasta 65%:n kulkevan korkeintaan viiden ja 85%:n 10 kilometrin päästä. Henkilökunnasta vajaa 60% pyöräilee tai kävee ja opiskelijoista vajaa 70% [Kiehle et al (2022) Carbon footprint at institutions of higher education: The case of the University of Oulu, Journal of Environmental Management, https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2022.117056%5D

      1. Vaikka kirjoittajan nimeä ei tietäisi, niin lause ”suosittelen perehtymään alkuperäislähteeseen” ja luento perässä on varma professorin tunnusmerkki

  3. Nousipa näistä kirjoituksista Esa Lehtisen blogi mieleen: ”ONKO YKSINVALTIUS IHMISEN VALLANHIMON HUIPENTUMA VAI JOHTAJAN ILLUUSIO ”PAREMMASTA” TULEVAISUUDESTA?”

    ”Tyypillistä kaikille diktaattoreille on se, että he ovat keskittäneet kaiken vallankäytön itselleen ja lähipiirilleen sekä pyrkivät kontrolloimaan tiukasti mediaa”

    ”Jos et saa kansaa rakastamaan itseäsi, johda heitä pelolla!” Vallanpitäjien mielipiteistä poikkeavia mielipiteitä ei sallita ja niihin syyllistyviä rangaistaan kovalla kädellä.”

    ”Diktaattorit näkevät itsensä hyvin ”erityisiksi” ihmisiksi, joilla on ”missio”. Näin he kokevat ansaitsevansa muilta ihmisiltä ihailua ja kunnioitusta. Tämä suuri ihailu saa heidät onnellisiksi. He uskovat olevansa ainutlaatuisia ja haluavat seurustella vain niiden ihmisten kanssa, joiden he kokevat olevan samanarvoisia kuin he itsekin ovat. Tämä ylemmyydentunto johtaa myös siihen, että he eivät koe empatiaa muita ihmisiä kohtaan eivätkä näin tunnista muiden ihmisten tunteita ja tarpeita. Sen lisäksi, että diktaattorit yleisesti osoittavat muille ”alentavaa mahtipontisuutta”, niin heistä heijastuu usein ulospäin kostonhimoa tavalla, joka voidaan yhdistää narsistiseen persoonallisuushäiriöön. ”

    ”Diktaattoreilla on tapana tehdä päätöksiä, jotka perustuvat yksinomaan heidän omaan moraalikoodistoonsa. He yhdistävät omat kokemuksensa, havaintonsa ja ideansa luoden näin oman käsityksensä asioista. …. Vaikka lait, säännöt tai ohjeet poikkeaisivat diktaattorin antamista käskyistä, odottaa hän silti, että hänen antamiaan käskyjä noudatetaan.”

  4. Jos Oulun yliopiston rehtori vaihtuu, niin suosittelen ensimmäiseksi tehtäväksi viestinnän ja miksei myös strategiayksikön muutosneuvottelut. Nykyisten vararehtoreiden ja dekaanien asemat joutavat myöskin kriittiseen tarkasteluun.

    Mutta nykyinen rehtori on jo sementoinut asemansa, joten tuskinpa mikään muuttuu.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.