Informaatioepäsymmetria

Oulun yliopiston toimiva johto harjoittaa informaation epäsymmetrointia. Tämä tarkoittaa hallituksen sekä yliopistoyhteisön johdattelua osatotuuksilla. Eräs esimerkki paistaa silmiin emeritusprofessori Heikki Salon kirjaamosta pyytämässä 7.11.2023 päivätyssä hallituksen kokouksen 22.11.2023 kohdan 7 liitteessä 3. Kyseinen dokumentti löytyy kokonaisena aiemman 26.3.2024 julkaistun blogiartikkelin lopusta.

Lainaan liitteessä olevan graafin alle. On helppo huomata, että Linnanmaan puolelta siitä puuttuu normaalikouluun liittyvä hankekokonaisuus. Tämä on erikoista, sillä vain pari kuukautta aiemmin kokouksessa 20.9.2023 hallitus oli päättänyt koulun väistötilaratkaisusta⁶. Voiko kyseessä olla sattuma?

Yliopiston aiempi, nykyistä rehtoria ja johtoryhmäänsä edeltänyt hallintokulttuuri toimi toisin. Palaankin 28.3.2023 ilmestyneeseen blogiartikkeliini. Vuonna 2013 koko yliopistoyhteisölle esitetyssä ja hallituksen pöytäkirjan liitteenä olevassa toiminta- ja taloussuunnitelmassa 2014-18 on koko tunnettu totuus. Esimerkiksi seuraava yksityiskohtainen tarkastelu:

Eräs yllä näkyvä ehkä joitakin pohdituttava nyanssi on Koskelan koulu. Se kytkeytyi Kajaanin opettajankoulutuksen siirtämiseen Ouluun, minkä vuoksi tarvittiin lisää harjoittelukoulukapasiteettia.

Miksi Oulun yliopiston nykyinen ylin johto katsoo tarpeelliseksi riskeerata säästämällä hallituksen kokonaistilannekuvalta?

8 kommenttia

 1. Jälleen kerran saatiin Ollilta tarkka havainto.

  Norssin sivuuttaminen ei mielestäni mitenkään voi olla vahinko. Ymmärtävätkö yliopiston hallituksen jäsenet olleensa heille ”valikoidusti” tarjotun informaation kohteina? Norssin väistötilojen kustannuksia häivytetään heiltä näkyviltä.

 2. Yliopiston tiedote:

  Oulun yliopiston kollegio on kokouksessaan 13.5.2024 vahvistanut vuoden 2023 Oulun yliopiston ja yliopistokonsernin tilinpäätökset. Lisäksi kollegio on päättänyt myöntää vastuuvapauden hallitukselle ja rehtorille tilikaudelta 1.1.–31.12.2023.

  Todellinen päätös:

  Päätösesitys: Myönnetään vastuuvapaus hallitukselle ja rehtorille
  tilikaudelta 1.1.–31.12.2023.

  Päätös:
  Kollegio kehottaa hallitusta ja rehtoria kiinnittämään vakavaa huomiota
  siihen, ettei Normaalikoulun väistötilavaihe siihen liittyvine ylimääräisine
  kustannuksineen pitkity. Kollegio peräänkuuluttaa yliopiston
  kiinteistöstrategian tarpeellisuutta.
  Päätös päätösesityksen mukaan.

  1. Vastaavat terveiset yhtiökokoukselta johtavat vähintään toimitusjohtajan vaihtoon.

   Olen pitkään ihmetellyt sanan kiinteistöstrategia käyttöä, sillä se kuuluu enemmän kiinteistöinvestoreille. Katsooko yliopisto 10% SYK-omistuksella olevansa kiinteistösijoittaja? Toimitilastrategia olisi oikeampi, kun yliopiston ydintoiminta ei taida olla kiinteistökehitys.

   1. ”Vastaavat terveiset yhtiökokoukselta johtavat vähintään toimitusjohtajan vaihtoon.” Jospa tämä on enne.

   2. Kollegion ja hallituksen yhteiskokouksessa tänä keväänä peräänkuulutin toiminnallista kiinteistöstrategiaa.

    Meillä pitää olla ymmärrys mitä suuret toimitilapäätökset tarkoittavat opetukselle ja tutkimukselle.

    2020-luvun alussa nähdyt TSTK:n kirjeet ja vetoomus, miro-harjoitteet sekä mm. Opiskelijoiden mielenosoitus osoittavat, että toiminnallinen strategia olisi välttämätön.

    Pelkkä visio tulevaisuudesta sekä kaupungin keskustan lähialueen kehittäminen eivät riitä, vaan voivat päinvastoin olla jopa tuhoisia toiminnalle.

  2. Syntymäkunnallanikin on pitkään ollut kiinteistostrategia. Nyt sillä on tyhjiä kiinteistöjä: kouluja, halli, terveyskeskus, kunnantalo, heikkoon kuntoon päästetyt vuokrarivitalot, jne.

 3. Taulukko vuodelta 2013 on kiinnostava, sillä se paljastaa tilakustannusten hallinnan olleen silloin strategisessa otteessa. Muistan tuolta ajalta tiedekuntani tilaisuuden, jossa Olli kävi suunnitelmia, lukuja ja perusteluja läpi. Asiantuntemuksesta tuli positiivinen vaikutelma, kun epävarmuudetkin esitettiin, mm. Linnanmaan kattoremontin aikataulutus. Yli 8 miljoonan euron tuolloinen kuluvähennys on samaa luokkaa normaalikoulusta nyt aiheutetun vahingon kanssa.

  1. Vesikattosaneeraukset eivät olleet vuokravaikutteisia kuin ylläpidon kautta, joten isoa vuokraepävarmuutta niihin ei liittynyt. Muistan niitä noin 2012-15 tehdyn joka vuosi eri rakennusvaiheille.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.