Propagandistisia vertailuja

Yliopistomme johto on markkinoinut Raksilaan suunniteltua yliopistorakennusta tilakustannusten hallinnalla. Alunperin suunnitelmassa oli ’tehostettu’ 83 000 neliön toteutus, mikä on sittemmin supistunut 30 000 neliöön. Samalla yliopiston Linnanmaalla käytössä olevat tilat näyttäisivät viimeisimpien tietojen mukaan supistuvan 25 000 neliöön ja jopa tuonkin alle.

Kalevan haastattelussa 1.9.2020 yliopistomme johto kertoi yliopiston vuokrien nousevan 20 vuoden kuluessa 60 miljoonaan euroon. Yritin aiemmin taaksepäinlaskennalla tuloksetta saada tämän osumaan konsultin (WSP) esittämään peruskorjaussuunnitelmaan talousjohtajan käyttämillä indekseillä.

Yliopiston hallituksen kokoukseen 28.4.2020 talousjohtajan laatimasta liitteestä D käykin jo käppyröiden muodoista ilmi, että 60 M€ tapauksessa kyseessä on ollut ns. Excel-harjoitus. Laskelma ei siis pohjaudu tuolloin olemassa olleiden konsultin (slaidi 11), eikä myöskään Linnanmaan kampuksen omistavan Suomen yliopistokiinteistöt oy:n peruskorjausten aikataulutuksiin.

Joillakin selaimilla on ollut ongelmia pdf-tiedostojen kanssa, joten lainaan asiakirjasta kuvana graafin alle. Siitä näkyy 60 M€:n ennusteen alkuperä: jonkin verran alle 60 M€ vuonna 2044. Tarkemmin katsottuna vuoden 2040 vuokriksi on ennustettu n. 50 M€.

Esitetty 60 M€ lienee epäilyttänyt myös yliopistomme johtoa, sillä vajaa vuosi myöhemmin 11.6.2021 se kertoi Kalevalle tilakustannusennusteeksi 45 miljoonaa euroa.

Lasketut 80 M€ säästöt ovat ilmeisesti inflatoituja euroja. Taaksepäinlaskentani perusteella tämäkään summa ei selity konsultin esittämällä Linnanmaan remonttiaikataulutuksella.

Siihen suunnilleen kuitenkin päätyy esimerkiksi leikkaamalla yliopiston käytössä Linnanmaalla oleva vuokra-ala n. 25 000 neliömetriin, peruskorjaamalla ne välittömästi 2021 vuokran noustessa 7.5€/ neliö ja toteuttamalla Raksilaan 30 000 neliön kampusrakennus (vuokra-ala 25 000 neliötä) 5%:n pääomavuokralla ja 100 M€ budjetilla vuodeksi 2028.

En ole kiinteistöinvestointien asiantuntija, joten otan mielelläni vastaan paremmat analyysit riskiarviointeineen.

Saamani hallituksen kokouksen 28.4.2020 muut asiakirjat, joissa ei ole liikesalaisuuksia, ovat esittelymuistio ja riskiarvio. Liitän ne pdf-tiedostoina ladattavina alle.

Mitä puolestaan tulee lämmityksen hiilijalanjälkeen, niin palaan yliopiston johdon mielestäni harhaanjohtavasti käyttämään SYK:n graafiin huomenna 10.11.2021. Harvennan hieman tahtia: siksi ylihuomenna 11.11.2021 tai perjantaina 12.11.2021.

5 kommenttia

  1. Voiko tällaista tapahtua suomalaisessa yliopistossa? Mihin olemme menossa? Investointilaskelmissa on jotakin todella kummallista.

  2. Nykyisellä yliopiston johdolla ei ole luottamustani. Miten on mahdollista, ettei hallitus ole viheltänyt tätä peliä poikki? Sen jäsenet ovat nähneet materiaalit jo puolitoista vuotta sitten ja niihin on pitänyt perehtyä päätöksentekoa varten.

    Ellei nykyinen kollegio sitä tee, niin ensi vuoden alussa aloittavan on tarkasteltava Åbo Akademin tielle astumista. Sen on toimittava ”yliopistoyhteisön hyväksi”.

    1. Normaalikoulun henkilökuntaa informoidaan kuulemani mukaan tulevista tilajärjestelyistä ensi viikolla ja ennakkotietona on kiirinyt, että lapset ja nuoret sijoitettaisiin – varhaiskasvatettavista abeihin – entisten matematiikan ja fysiikan käytävien tienoille. Samaan aikaan kaupungin kaavoituspuolella odotetaan tietoja yliopiston ratkaisuista myös normaalikoulun suhteen, jotta muuttohankkeista aiheutunut seisova vesi maankäytön suunnittelussa kirkastuisi.

      Elämme edelleen mielenkiintoisia iakoja.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *