Vihapuhettako?

Oulun yliopisto on järjestänyt lisää tiedekuntakuulemisia. Minulla on kolmesta viidestä (*) uudesta Mentimeter-tuloksesta, joita ei ole järjestäjien puolesta toimitettu osallistujille. Tämä menettely on lähellä yliopiston johdon ja ylioppilaskunnan edustajiston tapaamista, jolloin viestiseinän näki vain yliopiston johto ja viestintä. Avoimuutta ja läpinäkyvyyttä Oulun yliopiston tapaan.

Tilasin itsekin sähköpostiosoitteellani tulokset tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan tilaisuudesta Mentimeterin ollessa vielä auki. En ole niitä vielä nähnyt. Ehkä tuloksia ei koskaan tulekaan, sillä ne eivät selvästikään miellyttäneet järjestäjiä.

Siksi onkin ollut hyvä, että eri tahot ovat tehneet ruutukaappauksia. Noiden yliopistoyhteisömme jäsenten ansiosta tieto- ja sähkötekniikan, teknillisen ja luonnontieteiden tiedekunnan Mentimeter-tulokset ovat aiemmassa blogiartikkelissani Johto vs. johdettavat.

Kasvatustieteiden tiedekunnan (KTK) Mentimeter-tulokset kertovat samaa kieltä kuin noissa aiemmissa tilaisuuksissa on nähty (ks. alaviite (**)):

KTK:n Mentimeter-kyselyn tulokset

Minulle kerrotun mukaan eräs Raksila-hankkeen valmisteluryhmään osallistuva henkilö oli tilaisuudessa ilmoittanut Raksila-hankkeen vastustuksen olevan vihapuhetta. Tämä on mielestäni sangen laajahko määritelmä vihapuheelle, mutta olkoot sitten noin. Uhriutuminen on joka tapauksessa tympeää seurattavaa.

Niinpä humanistisen tiedekunnan (HuTK) enemmistön kannanotot ovat jyrkkää vihapuhetta. Heidän tilaisuudessaan ei käytetty muiden tiedekuntien tavoin Miro-valkotaulua keräämään SWOT-analyysia. Miksi?

HuTK:n Mentimeter-kyselyn tulokset

Lääketieteellisen tiedekunnan (LTK) tilaisuudessa Kontinkankaan kampuksen väen enemmistö puolestaan vihapuhui seuraavasti:

LTK:n Mentimeter-kyselyn tulokset

Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnan Mentimeter-kyselyssä 31% kannatti Raksila-hanketta. Tämä muita merkittävästi isompi osuus on ymmärrettävä, sillä tiedekunnan opinnot ovat kahdella kampuksella.

BMTK:n Mentimeter-kyselyn tulokset

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun (OYKKK) tiedän asettaneen varsin tiukkoja ehtoja mahdolliselle muutolleen, mm. omat työhuoneet. En tiedä, millaisia lupauksia he ovat kenties saaneet. Kauppakorkeakoulun tilaisuuden Mentimeter-kyselyn tulokset ovat alla. (ks. alaviite (***))

OYKKK:n Mentimeter-kyselyn tulokset

Ja mitä vihapuheeseen tulee, niin kysyin asiantuntijalta. Dosentti Seija Jalagin muotoili seuraavasti: ”kriittisen suhtautumisen kokeminen vihapuheeksi kertoo vain ja ainoastaan kuulijan kokemuksesta, eikä tee kritiikistä vihapuhetta. Sen sijaan vihapuheeksi nimeäminen on yritys vaientaa ja mitätöidä kritiikkiä”. Dosentti Jalagin oli Oulun yliopiston hallituksen jäsen 2014-2017.

(*) korjattu viideksi 9.2.2022 09:20 uusien tietojen tultua; korjattu myös yksi virheellinen linkki

(**) vaihdettu parempilaatuinen kuva alkuperäisen tilalle 8.2.2022 klo 16:26.

(***) lisätty Oulun yliopiston kauppakorkeakoulua koskeva kuva ja tekstiosuus 8.2.2022 klo 10.35.

Kiitän kuvien toimittajia!

8 kommenttia

 1. Tänään Kalevassa oli kaupunginvaltuutettujen hyviä kannanottoja kampuskeskusteluun liittyen mihin olen yrittänyt kommentoida useita kertoja mielestäni hyvin asiallisesti, kuten yleensä pyrin tekemään. Jostain syystä Kalevan moderaattorit ovat blokanneet kaikki viestit ja jopa hyvin lyhyet kommentit. Olen myös pistänyt merkille, että kampus-hanketta kritisoivien tai Linnanmaan puolesta puhujien kirjoitukset saavat välillä hyvin vähän kommentteja ja kiinnostaisikin tietää, että onko muilla samanlaisia havaintoja?

  Ehkäpä nuo kirjoitukset tulkitaan Kalevan mukaan myös vihapuheeksi?

  En tiedä onko Kalevan myötämielisyydellä Raksila-kampusta kohtaan jotain tekemistä sen kanssa, että Kalevan talousjohtaja on Oulun yliopiston ex-talousjohtaja ja sen sijoitusvaliokunnan jäsen.

  1. Kalevan kommentoinnista omaan samansuuntaisia kokemuksia. Vaikuttaisi vahvasti siltä, että eräät kirjoittelijat ovat tasa-arvoisemmassa asemassa toisiin kommentoijiin nähden. Henkilöön tai kirjoittajanimimerkkiin käyvät kommentit (ad hominem) sallitaan heiltä mutta tämän esiintuovat vastakommentit jäävät usein julkaisematta.

  2. Parempi selitys voi olla Kalevan päätoimittaja. Hän oli vielä 2018 Oulun kaupungin viestintäjohtaja! Kaupungin nettisivuilla on hänen laatimansa tiedote 5.9.2018 ”Ouluun syntyy saman katon alle maan suurin yliopistokampus”.

   Tuohon on viite aiempana tässä Ollin blogissa 14.10.2021. Jokohan silloin rehtorilla oli muuttoaikeita, sillä hän ei ollut halunnut nimeään megauutiseen?

   Kalevassa on artikkeli ”Tässä kaikki, mitä sinun pitää tietää keskustakampuksesta”. Tämän blogin voisi otsikoida ”Tässä kaikki, mitä sinun ei haluta tietävän keskustakampuksesta”

   1. Saman 14.10.2021 blogiartikkelini lopussa on yliopiston tammikuussa 2019 antama lausunto Linnamaa-Kaijonharju -kaavarungosta. Tuolloin Alakyläntien leventäminen OAMK:n tulossa olevan muuton vuoksi oli suunnitteilla.

    Suosittelen lukemaan lausunnon. Sentään rehtorin ja talousjohtajan nimet alla.

 2. Kyllä, Kalevan moderointi on huomattu, joskus ei mene mikään kommentti läpi, varmaan on nimimerkkini laitettu tarkkailuun.

 3. Kiitos Maan Matonen Kalevan päätoimittaja vinkistä, tuo on varmasti todennäköisempi syy.

  Tämän päivän Kalevan ”puolueeton” kirjoitus kumuloi taas paljon kommentteja ja niiden paikoittaista sensuuria. Yrtin vastata alla olevaan kommenttiin vaan haaviinhan se jäi joten laitoin sen tänne ehdolle.

  lukija999
  23.02.2022 10:16
  @Joke-ri ”Propagandakoneisto” näkyy toimivan myös toisinpäin: ”yliopiston ja kaiken tuho, järjetön, hullu, pakkosiirto ”jnejne.

  @lukija999 Kiitos mahdollisuudesta käydä asiaa läpi tarkemmin.

  Wikipediasta: ”Propaganda on aatteen tai opin järjestelmällistä levitystä, jolla pyritään muokkaamaan mielipidettä. Propaganda on tavoitteellista, harkittua ja järjestelmällistä pyrkimystä manipuloida ihmisten uskoja, asenteita tai tekoja. Se ruokkii ennakkoluuloja, yhdenmukaistaa ajattelua ja vaientaa erimieliset.

  Propaganda voi koostua faktoista, väitteistä, huhuista, puolitotuuksista tai valheista. Tavoitteensa saavuttamiseksi propagandan levittäjä valikoi esittämänsä tiedot ja argumentit tehokkaimmaksi katsomallaan tavalla, joskus vääristellen niitä tai jättäen oleellista tietoa pois, ja joskus tavoitteenaan saada vastaanottajan koko huomio puoleensa. Propaganda on yksipuolista, eikä sen sanomaa ole tarkoitus epäillä. Propagandan levittäjä voi kuitenkin joskus vilpittömästi katsoa käyttävänsä vääristelyä vain todenmukaisen tai hyödyllisen sanomansa perille menon hyväksi.”

  Yliopiston johdon ja viestinnän tiedot eri suuntiin on lukuisia kertoja osoitettu vääriksi, yksipuoliseksi yhtä totuutta julistavaksi ja valikoineen esiin tuotuja/käsiteltyjä tietoja = propaganda. Kuulostaako tutulta, jos ei niin lue yllä oleva lainaus uudestaan? Ymmärtääkseni yliopistolla on noin 30 hengen viestintäosasto mikä on tässä toiminut vain ja ainoastaan yliopiston johdon äänitorvena (kuten sadat opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet ovat tuoneet ilmi) = koneisto.

  Näihin yliopiston johdon vääriin tietoihin liittyen, mistä tiedosta haluat aloittaa tarkemman keskustelun: 1) Hiilijalanjälki 2) yliopiston vetovoima 3) vuokrat 4) vähenevät opiskelijamäärät 5) TSTK:n sisäänottomäärät 6) opiskelijoiden/henkilökunnan kannatus Raksilan puolesta 7) vetovoima huippututkijoiden suhteen 8) muutosta aiheutuvat haitat opetukselle ja tutkimukselle, jne.? Kerrohan mikä Linnamaan puolesta puhujien tuomista faktoista on osoittautunut vääräksi?

  Näitä on ansiokkaasti käyty läpi Olli Silvenin blogissa ja Pertti Huuskosen puheessa Oulun kaupungin tilaisuudessa 9.2 (YouTube) sekä Radio Pookin ”Mikä mättää” ohjelmassa eilen jos joku haluaa perehtyä asiaan paremmin.

  Epäasiallinen ja mielikuvilla leikittelevä kielenkäyttö on ollut Raksilan puolesta huutajien etuoikeus jopa solvauksiin asti Kalevan foorumilla. Lisäksi esim. tämä juttu löytyy googlesta otsikolla ”Yliopiston kampushanketta yritetään kampittaa taas” mikä on tarkkaan harkittu. Toisaalta, millä sanalla itse kuvailisit tilannetta missä kaikki faktat ovat Raksilaa vastaan ja siitä huolimatta rehtori ja kaupunginjohtaja puskee asiaa eteenpäin?

 4. Lienee asiallista ilmaista tännekin tyrmistyksensä Kalevan Rättilän tämänpäiväisestä tekstistä, jossa hän vihjailee Raksilaan asiaperustaisesti kriittisesti suhtautuvien olevan ylhäältä johdettuja hybriditoimijoita. Kuinka alas maakunnan ykkösmedia onkaan kulkeutunut.

 5. Tiedoksi vaan, jos ja kun Raksilan kampus hömppä loppuu, niin loppuu myös Kalevan kestotilaus.

  Mukavasti oli väkeä mielenosoituksessa, ei tainnut olla Kaleva mukana. Yle näytti olleen mukana.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *