Kampuskaupunki

Aloittaessani blogini lokakuussa 2021 toin esille vuonna 2013 valmistuneen Kampusvisio 2040:n (31.5.2013) ja Linnanmaa-Kaijonharju -kaavarungon 2019 (11.6.2019), joka nojautui kampusvisioon. Tavoitteena molemmissa on kampuskaupunki. Suosittelen myös perehtymistä rehtorin ja talousjohtajan 31.1.2019 allekirjoittamaan lausuntoon kaavarungosta yli vuoden takaisen blogiartikkelin Dokumenttien helmiä (1) lopusta.

Kokoukseen 24.2.2022 Oulun yliopiston hallitukselle oli kiireellisenä listan ulkopuolelta tuotu esitys kampusvisiotyön käynnistämiseksi. Kiireen takana lienee ollut rehtorin kaupunginvaltuuston kokoukseen 28.2.2022 lähettämä asiaa sivuava rönsyilevä kirje (tuosta ote jäljempänä).

Kampusvisiotyön tuloksena Oulun yliopisto julkaisi 9.11.2022 vuoden 2050 kampuksen skenaarioluonnokset. Niistä ensimmäinen ja mielestäni kiintoisin on ”kampuskaupunki”:

Muut vaihtoehdot ovat kaupunkiin hajautettu menneeseen palautettu yliopisto ja sen häivyttävä ”maailma kampuksena”.

Vuoden 2013 Kampusvisio 2040 suunnitelma ei ole tavoitteiltaan vanhentunut ja kaavarunkoa on toteutettu Linnanmaan asuntorakentamisella ja Kaijonharjun liikekeskuksen muutoksilla. Kumpaankaan dokumenttiin ei ole viitattu visiotyöryhmän 10.11.2022 esillä olleissa materiaaleissa.

Ovatkohan nuo suunnitelmat edes olleet yliopistomme hallituksen tai kampusvisiotyöryhmän tiedossa? Huomio kiinnittyy siihenkin, ettei työryhmässä ole ollut Oulun ammattikorkeakoulun henkilöitä. OAMK on yliopistokonsernin osa ja sijaitsee nykyisin sekä Linnanmaalla että Kontinkankaalla.

Kyseisen visiotyöryhmän toteuttamaan kyselyyn oli tullut n. 500 vastausta, siis n. 3% yliopistoyhteisöstä. Tätä voi verrata tammi-helmikuussa 2022 toteutettuihin keskustelutilaisuuksiin, joissa Raksilaan suunniteltu rakennushanke sai yliopistoväeltä tyrmäyksen. Osallistujia noissa tilaisuuksissa oli rehtorin Oulun kaupunginvaltuutetuille osoittaman kirjeen perusteella kolminkertaisesti:

Nyt visiotyöryhmän pidemmän ajan kestäneen kyselyn heikossa saldossa näkynee yliopistoväen väsymys näennäiskuulemisiin. Kannanotoillammehan ei ole merkitystä, kuten rehtori on ylläkin osoittanut jättämällä keskustelutilaisuuksien tulokset kertomatta valtuustolle.

Keskustelutilaisuudet toteuttanut WSP:n konsultti on tiennyt laskunsa kuittaajan laatiessaan raportin tammi-helmikuun 2022 tilaisuuksista . Jokainen voi verrata annettua palautetta ja raportoitua mielikuvaa (ks. linkkien viittaamat blogiartikkelit).

Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitos on analysoinut visiotyöryhmän saamat vastaukset laatimassaan raportissa. En pyytämällä saanut sitä työryhmän puheenjohtajalta. Olenkin pyytänyt raportin kirjaamosta ja palaan sen saatuani puheenjohtajan kieltäytymisen mahdollisiin syihin.

3 kommenttia

 1. Työryhmälle annettu tavoite oli tutkia edellytykset mahdollisimman yhtenäiseen kampusalueeseen ”Oulun yliopiston Oulussa sijaitsevalle toiminnalle asteittain seuraavan 25 vuoden kuluessa”. Työryhmän aikaansaannos ei vastaa tuohon toimeksiantoon.

  Kysymyksen sivuuttanut tenttivastaus tai asian vierestä kirjoitettu essee kelpaa ainoastaan hylättäväksi mahdollisista kaunokirjallisista ansioistaan riippumatta.

 2. Jotenkin erikoista, että visiotyöryhmän vetäjäksi valikoitui toisen vuoden opiskelija. No, siinä mielessä kommentoija A-Teamin viittaus esseeseen sopii hyvin kuvaan: Raporttia voisi kuvata lähinnä toisen vuoden opiskelijan esseeksi. En erityisemmin halua vähätellä toisen vuoden opiskelijoita, mutta ihmettelen, miten niin vähäisellä kokemuksella voi vetää kampuksen luonteen hahmottelevaa ryhmää.

 3. Itsekin olen muutamissa kannanotoissa matkan varrella tuonut esiin tuon Kampusvisio 2040 -suunnitelman (esim: https://issuu.com/oulunyliopisto/docs/kampusvisio_2040) Se on mielestäni edelleen paras suunnitelma Yliopisto+Linnanmaa+Kaijonharju -alueen sekä Kontinkankaan kehittämisestä Oulun kaupungin ja Oulun yliopiston näkökulmasta.
  Päivittämällä tuota suunnitelmaa (huomioiden esim paremmin Ammattikorkeakoulun uudistunut rooli osana yliopistokonsernia) yliopisto voisi hyvin edetä 2050-luvullekin.

  P.S.
  Olen muuten samaa mieltä edellisten kommentoijien (A-team & Maria) kanssa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *