Viestinnän vääristymiä (3)

Yliopistomme rehtorin kirjeessä kaupunginvaltuutetuille (lisätty tämän artikkelin loppuun 31.1.2024) ”Historiallisen merkittävä aihe käsittelyssä 28.2. – Oulun yliopiston rehtorin kirje valtuutetuille” todetaan mm.

Kirjeessä jätetään kertomatta, mikä tuon jälkijättöisen osallistamisen tulos oli. Miksi? Tätä voi pohtia alle keräämäni ao. tilaisuuksien Mentimeter-kyselypalautteet nähtyään.

Pyydän huomaamaan, että ensimmäisessä tilaisuudessa (LuTK) ensimmäinen kysymys oli ”Panostetaan mieluummin Linnanmaahan”, mutta myöhemmin TTK:n ja TSTK:n väelle ja kaikille muillekin esitettiin puntaroitavaksi ”On tärkeää panostaa Linnanmaahan”.

Luonnontieteellinen tiedekunta
Teknillinen tiedekunta
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta
Kasvatustieteiden tiedekunta
Humanistinen tiedekunta
Lääketieteellinen tiedekunta
Biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunta
Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu

Pahoittelen joidenkin kuvien laatua. Ne ovat tilaisuuksia seuranneittein eri tavoin taltioimia. Oulun yliopiston hallinto ei ole julkistanut tuloksia vastoin tilaisuuksien alussa tekemiään lupauksia.

Tiedekuntien tilaisuudet olen käsitellyt aiemmin blogiartikkelissa Johto vs. johdettavat ja Vihapuhettako?

Rehtorin kirjeessä ei myöskään paljasteta, millaisilla kysymyksillä yrityksen kannanotot on tiedusteltu. Voinen siksi epäillä, että kysymykset ovat olleet samaa halutun tuloksen antavaa näennäiskyselytyyliä kuin yliopistomme väelle esitetyt.


10 kommenttia

 1. Elämmekö Suomessa vai Venäjällä? Ero ei aina näytä kovin suurelta.

  Kansastaan eristäytynyt Putin käy Ukrainassa valloitussotaa, jonka ehkä voittaa tapattamalla viattomia. Ehkä Oulun yliopiston yhteisöstään eristäytynyt herra rehtori saa tahtonsa läpi ja hajottaa yhteisön.

  Putin aikoo olla vallassa vuoteen 2036 asti. Oulun yliopiston omat toimikausirajoitteensa poistattanut rehtori luopunee myös 2036. Hän täyttää silloin 70 vuotta.

  Ukrainassa presidentti Zelenski on jo voittanut viestintäsodan ja jää kansansa muistiin sankarina. Yliopistossamme viestinnän voittaja on tämä blogi.

  Ehkä Putinin käskyläiset lopulta tappavat Zelenskin. Ehkä rehtori käskee antamaan blogistillemme potkut.

  Mutta molemmat vallanpitäjät ovat jo menettäneet kasvonsa.

 2. Eihän Patiossa ole mitään negatiivista Raksilan kampuksesta.

  Samoin kuin Venäjällä kerrotaan Ukrainassa olevan vain sotilasoperaatio.

  Yliopiston viestintä toteuttaa samaa taktiikkaa, kuin Venäjä viestinnässään.

  Yliopiston johdon toiminnasta olisi tehtävä kollegiossa selvityspyyntö, sillä yliopiston johto ei kerro viestinnässään totuutta Raksilan kampus asiaan liittyen.

  Mielestäni tiedon salailu ja väärän tiedon levittäminen täyttää jo rikoksen merkit.

 3. Tämän aamun Helsingin Sanomissa on artikkelissa https://www.hs.fi/visio/art-2000008670446.html seuraava Oxfordista valmistuneen kertomus: ”Penttilän mielestä Oxfordin yksi parhaista puolista oli ”ristiinpölyttyminen”. Muut ympärillä saattoivat opiskella astrofysiikkaa, musiikin teoriaa tai kreikkalaisia näytelmiä. En huomannut silti kenenkään ajattelevan, ettei olisi pätevä työskentelemään [konsulttijätti] McKinseyllä konsulttina”.

  Linnanmaan kampus on erinomainen ristiinpölyttymispaikka. Tiedän monen ”pehmeän” alani entisen opiskelijan työskentelevän IT-yrityksissä. Tämä on usein ollut seurausta opiskeluaikana Linnanmaalla syntyneistä kontakteista.

 4. Patiosta poimittu alla oleva uutinen 28.2. Oulun yliopistoon tulee nimetön ilmoituskanava.

  Asiasta on päätetty hallituksen kokouksessa 24.2. josta ei ole saatu vielä edes pöytäkirjaa näkyville (15.3). Hallituksen pöytäkirjaa on jo ehditty siteerata myös kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.2.

  Varmaan olisi syytä tehdä nimetön ilmoitus yliopiston hallituksen toiminnasta ja toimimattomuudesta. Lisäksi ihmetyttää hallituksen kokouksen pöytäkirjasta uutisointi, vaikka sitä ei ole edes julkaistu.

  Muutenkin hallituksen kokoukseen näytetään tuovan asioita pikavauhtia, ilman että niitä olisi edes esityslistassa mainittu.
  Menettelyyn vaaditaan yksimielinen päätös, jotta asia voidaan käsitellä asianomaisessa kokouksessa.

  Tuon esille myös johtosäännön mukaan 1/3 osa jäsenistä (4) voi tuoda kokouksen esityslistalle asian, jota yliopiston hallituksen on käsiteltävä kokouksessa. Esimerkkinä nämä TSTK kirjeet yliopiston hallitukselle.

  Oulun yliopistoon tulee nimetön ilmoituskanava

  Uutinen
  Henkilöstö
  IT
  Talous

  Oulun yliopisto ottaa käyttöön nimettömän ilmoituskanavan väärinkäytösten ilmoittamiseen, kun asiaa koskeva laki tulee voimaan.

  Asiasta päätti yliopiston hallitus kokouksessaan 24.2.2022.
  Ilmoituskanavassa voi ilmoittaa EU:n tai kansallisten säädösten rikkomisia, jotka liittyvät esimerkiksi julkisiin hankintoihin, henkilötietojen suojaan, eläinten terveyteen, tietojärjestelmien turvallisuuteen tai ympäristönsuojeluun. Kanava tarjoaa ilmoittajalle henkilöllisyyden suojan, ja vastatoimet ilmoittajaa kohtaan on kielletty ja sanktioitu.

  Kanavan taustalla on EU:n niin sanottu Whistleblower-direktiivi. Sen täytäntöönpano Suomessa on vielä kesken.

  Yliopiston valitsema tekninen ratkaisu on Efecte Whistleblow, joka ostetaan Certialta. Nimettömien käyttäjien ilmoitukset etenevät tiedonhallintatiimille ja siitä edelleen substanssiomistajille, erikseen määritellyn prosessin mukaan.

  Lisätietoja: Hallintojohtaja Essi Kiuru

  1. Yliopistolla on ollut aikaisemminkin kanava tällaiseen, mutta tietääkseni se välitti tiedot suoraan yliopiston johdolle. Anonymiteettia ei taattu. Jatkossakin käsittelyn taitaa tehdä ylin johto.

 5. Tämä on ihan hyvä edistysaskel. Tiedätte myös jokainen, mitä tehdä: ilmoittakaahan ensi töiksenne kanavan auettua vaikkapa yliopiston entisten (nyk. rehtorin aikaisten) hallitusten lainvastaisesta tavasta valita puheenjohtaja seuraavien hallitusten kaudelle. (Jos joku miettii, mihin viittaan, niin tähän: https://www.silven.fi/index.php/2021/10/25/huonoa-hallintoa/) Toki tämä ilmiselvä rike olisi hyvä saada jonkin hieman riippumattomammankin tahon käsittelyyn, jotta asianomaiset saatettaisiin oikealla, lainmukaisella tavalla vastuuseen yoyhteisön edun vastaisista menettelytavoistaan. Mitähän kautta tällaisen asian voisi ilmiantaa?

  1. Tietääkseni hallituksen puheenjohtajiston valinnasta 2019 on kanneltu oikeuskanslerille viime syksynä. Voinemme odottaa ratkaisua tämän vuoden aikana, jonka jälkeen siihen liittyvät asiakirjat lienevät julkisia. Lopputuloksesta riippumatta pyydän ne silloin tässä blogissa esiteltäviksi.

 6. Millaista lopputulosta veikkaat ja miten se voisi vaikuttaa?

 7. Tiedekuntien Mentimeter-kyselyiden tuloksia ei ole vieläkään julkistettu. Sen sijaan 10.2.2022 Patiossa on julkistettu uutinen, jossa ei edes vihjata niiden tuloksiin. Se löytyy paikasta https://patio.oulu.fi/fi/uutiset/kiitos-aktiivisesta-osallistumisesta-keskustelutilaisuuksiin-keskustakampuksesta. Lukekaa kommentit, joihin ei yliopistomme nykyisen politiikan mukaisesti ole vastattu.

  Tämä on niin huonosti näytelty farssi, että katsojat kiemurtelevat myötähäpeästä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.