Hiilijalanjälkiä mediassa

Ylopistomme johto kertoi 28.4.2020 Mun Oulun artikkelissa tulevaisuuden kampuksen olevan hiilijalanjäljeltään kestävä

Pari viikkoa myöhemmin johto kertoi 11.5.2020 Kalevassa hiilijalanjäljen olevan tärkeä Raksilan kampushankkeen argumentti:

Oletin tuolloin hallituksen kokouksen 28.4.2020 liitemateriaalin käsitelleen tätä seikkaa esitetyn keskeisenä. Saatuani asiaa koskevat liitteet yliopiston hallintovaalien jälkeen 5.11.2021, havaitsin olettaneeni väärin. Aiemmassa blogiartikkelissani Yliopiston ilmastorasitus olen avannut tätä hieman laajemmin: hallitukselle ei esitetty kampushankkeen hiilijalanjälkianalyysia.

Kuukausi myöhemmin 11.6.2020 Apu-lehden haastattelussa yliopistomme johto kuitenkin lupasi hiilijalanjäljen pienenevän:

Liki puolitoista vuotta myöhemmin Pohjois-Suomen TV-uutisten 18.11.2021 mukaan https://areena.yle.fi/1-50663688 rehtori kieltäytyi kommentoimasta suunnitellun kampuksen hiilijalanjälkeä. Uutista laajempi artikkeliversio on https://yle.fi/uutiset/3-12185428. Tuosta ote alla:

Välittömästi seuraavana päivänä 19.11.2021 yliopiston viestintä kuitenkin julkaisi yliopiston nettisivuilla artikkelin Raksilan kampuksen hankesuunnitelman valmistumisen etenemisestä. Siinä kiintoisinta on hankkeen keskeisen argumentin nollaaminen tietojen rittämättömyydellä perustellen:

Yliopiston hallituksen päätökselle 28.4.2020 kampussuunnittelun aloittamisesta ei siten vielä 19.11.2021 näyttänyt olevan edes karkeita ilmastoperusteita. Monen muun yliopistoyhteisömme jäsenen lailla odotan kiinnostuneena, mitä hallitukselle sen kokouksessa 16.12.2021 esitetään.

Viime viikolla 23.11.2021 yliopistomme johto kertoi ylioppilaskunnan edustajistolle mm. ”…meillä on tavoitteena tehdä tämmönen maailman pohjoisin hiilineutraali ympäristöpositiivinen rakennus ja mä en mitenkään voi uskoa, että tämmöisen rakennuksen rakentaminen voisi Oulun yliopiston hiilijalanjälkeä nostaa ja ehkä siinä tavallaan niinkö se tieto mikä Junnilalta on saattanut puuttua siinä on se, että näitä rakennuksia ei ole tarkoitus purkaa…” (litteroija nimimerkki ”Utelias”; alkuperäinen kohta videotallenteessa https://m.youtube.com/watch?v=hpvfa4ISGP0 alkaen 36:44)

Kuitenkin professori Seppo Junnila käsitteli rakentamista, peruskorjauksia ja nykytilannetta. Purkaminen ei ollut tapetilla.

3 kommenttia

 1. Tämä käy jo surkuhupaisaksi. Julkisen organisaation johtajana yliopiston rehtori kieltäytyy valtakunnallisen median haastattelusta. Ihan äkkiä ei mieleeni tule toista vastaavaa tapausta. Hullunkuriseksi asian tekee hänen oma viestintäyksikkönsä selitys välittömästi seuraavana päivänä. Tuollainen ei vakuuta ketään viestintäalan ammattilaista.

  Onneksi meillä on YLE! Se voisi penkaista syvemminkin Oulun yliopiston ylimmän johdon toimia.

  1. Tämä blogi antaisi tutkivalle toimittajalle lentävän lähdön. Mutta rehtori ja hallituksen jäsenet tuskin suostuvat roast-haastatteluihin, joissa kaivetaan totuutta esille. Sen sijaan viestintäjohtaja saa luoda yhä uusia ja uusia selityksiä.

   Ehkä blogi saattaisi sopia pohjaksi teekkarispeksin käsikirjoitukselle? Tosimaailmassa on jo nähty monta kertaa ”omstart”, kun rehtori lähtee jatkamaan uusin ”faktoin” edellisten kumouduttua. Idea on vapaasti käytettävissä. Ostaisin liput isommallekin joukolle. Pun intended!

   Nostan pipoani professorille, jonka vankka tieteenteon ammattilaisuus on blogissa tunnistettavissa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *